Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 januari

  Uppåt för mjölkpriset

  Global Dairy Trade, GDT, öppnade 2018 med positiva siffror. Index steg med 2,2 procent vid tisdagens auktion. Men marknadsanalytiker Lennart Holmström vill inte dra några långtgående slutsatser.

  Efter ett trist sista kvartal 2017 där fem av sex GDT-auktioner slutade negativt, så började det nya året med positiva förtecken. Totalindex ökade med 2,2 procent och därmed hämtades en del av tappet in från den sista decemberauktionen.

  Pulver sålde bäst på tisdagen. Helmjölkspulvret ökade med 4,2 procent och skummjölkspulver med 1,6 procent. Smör var svagt upp med 0,6 procent medan övriga fem kategorier minskade.

  Men Lennart Holmström, marknadsanalytiker på LRF Mjölk, vill inte dra några långtgående slutsatser: – Det är en stabilisering, men det finns mycket mjölk inom EU som påverkar, inte minst marknaden i Sverige.

   Lennart Holmström, marknadsanalytiker på LRF Mjölk.
  Lennart Holmström, marknadsanalytiker på LRF Mjölk. FOTO: Erik Pettersson

  – Nya Zeeland har reviderat sin prognos och tror inte att produktionen ska öka lika mycket längre. Nya Zeeland har också sagt att man kommer att sälja mindre via GDT framöver. Det tror jag är en av huvudförklaringarna till uppgången, säger han till ATL.

  Den internationella trenden är att produktionen ökar och sätter press på priserna. Smörpriserna som hade en toppnotering i september har fallit med 25 procent sedan dess. Gårdagens GDT-utfall förändrar inte den bilden.

  EU har stora mängder skummjölkspulver i sina lager sedan mjölkkrisen var som värst. Bara små kvantiteter av detta har portionerats ut på marknaden ännu. Samtidigt beräknas produktionen inom EU ha ökat med cirka 1,5 procent under 2017.

  – Generellt sett är det en nedåtgående trend för priserna både inom EU och internationellt. Det behövs fortsatta uppgångar på GDT om vi ska förvänta oss någon förändring på EU-marknaden, säger Lennart Holmström.

  LÄS OCKSÅ: Höstens största prisfall på mjölkauktion LÄS OCKSÅ: Mjölkkris, var god dröj!LÄS OCKSÅ: GDT stadigt nedåtLÄS OCKSÅ: Arla sänker mjölkpriset

  Till toppen