Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 december 2017

  Arla sänker mjölkpriset

  Arla sänker avräkningspriset med 2,5 eurocent, motsvarande 24,6 öre, för alla sina medlemmar 1 januari. Priset för ekomjölk sänks med 2 eurocent, 19,8 öre.

  FOTO: Ann Lindén

  I Sverige sänks priset för konventionell mjölk baserad på icke-GMO foder med 24,6 öre, och det nya a contopriset är 345 öre/kilo från den 1 januari 2018. A contopriset för ekologisk mjölk sänks med 19,8 öre till 449,5 öre/kilo från den 1 januari 2018.

  – Prissänkningarna är en konsekvens av den senaste tidens betydande fall på industrimarknaderna, med sänkningar på smör- och ostpriser på cirka 30 procent under de gångna två månaderna. Det har påverkat alla marknader och tvingar fram en minskning av mjölkpriset. Balansen mellan tillgång och efterfrågan på ekomarknaderna är under press, vilket gör det nödvändigt att även sänka ekopriset, säger Patrik Hansson chef Arla Sverige i ett pressmeddelande.

  LÄS OCKSÅ: Norrmejeriers julklapp

  I a contopriset ingår från den 1 januari 2018 ersättning för deltagande i Arlagården Plus med 9,6 öre (1 eurocent). För de omkring 25 procent av medlemmarna som ännu inte deltar i Arlagården Plus blir sänkningen ytterligare 1 eurocent, då de inte är berättigade till ersättningen, skriver Arla i sitt pressmeddelande.

  Valutamodellen utgår framöver i euro i stället för danska kronor för att samordnas med Arlas övriga pris- och redovisningsvaluta.

  Arlas mjölkpriser

  För konventionell mjölk är fettvärdet 41,16 kronor per kilo, och proteinvärdet är 45,27kronor per kilo.

  För svensk ekomjölk är fettvärdet 54,96 kronor per kilo, och proteinvärdet 60,46 kronor per kilo.

  Förväntad efterlikvid och ränta 2018 är 9,7 öre och förväntad konsolidering 13,7 öre.

  Ersättning för Arlagården Plus är 9,6 öre.

  Tillägg för icke-GMO foder är 9,6 öre.

  Arlas a contopris för konventionell mjölk baserad på icke-GMO foder är 345,0 öre/kg. A contopriset för ekologisk mjölk är 449,5 öre/kg.

  Arlapriset är 372,5 öre per kilo konventionell mjölk och 477 öre per kilo ekologisk mjölk.

  LÄS OCKSÅ: Kraftigt prisfall när GDT backarPREMIUM: Dramatisk prissänkning väntar mjölkbönderLÄS OCKSÅ: Full mjölkbil i diket

  Relaterade artiklar

  Till toppen