Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 juni 2020

  Slakteri stängs – över 650 coronapositiva medarbetare

  På Tysklands största slakteri hade på onsdagseftermiddagen 657 av 983 testade medarbetare testats positivt för covid-19. Nu stängs Tönnies slakterianläggning i det tyska samhället Rheda-Wiedenbrück.

   Tönnies slakteri i tyska Rheda-Wiedenbrück har stängt ned på obestämd tid efter att över 650 medarbetare testat positivt för covid-19.
  Tönnies slakteri i tyska Rheda-Wiedenbrück har stängt ned på obestämd tid efter att över 650 medarbetare testat positivt för covid-19. FOTO: Friso Gentsch/DPA/TT

  ”Hälsan och säkerheten för våra medarbetare är det viktigaste för oss”, säger Clemens Tönnies, en av ägarna till familjebolaget, enligt Handelsblatt.

  Dessutom sätts alla de över 7 000 personer som den sista tiden har befunnits sig på slakteriområdet i karantän.

  Har lett till kritik

  Problemen med coronasmitta på tyska slakterier har lett till en infekterad debatt om arbetsförhållandena i branschen, där arbetskraft från andra länder tas in för en begränsad tid för att ofta bo tätt i gemensamma utrymmen i anslutning till fabriken.

  En speciell anställningsform som på tyska kallas Werkvertrag används, och enligt kritikerna försvårar detta mer osäkra anställningsförhållande en effektiv smittobekämpning.

  Kräver förändring

  Karl-Josef Laumann, som är kristdemokratisk hälsominister i delstaten Nordrhein-Westfalen där det nu stängda slakteriet ligger, kräver nu snabba ändringar i tysk arbetsrätt för att komma till bukt med problemen:

  ”Det måste bli så att den som har ett slakteri också är ansvarig för de med Werkvertrag, för de utländska arbetstagarna – som, och det måste sägas – vi absolut behöver i den här branschen.”

  Familjefejd avslöjad

  För svinuppfödare med slaktfärdiga grisar kan stängningen av Tönniesslakteriet i Rheda-Wiedenbrück innebära problem, även om Tönniesgruppen enligt egna uppgifter ska öka kapaciteten på andra slakterier för att kunna ta emot deras grisar.

  Coronautbrottet har även lett till att en öppen strid inom ägarfamiljen Tönnies kommit i ljuset. Robert Tönnies har kritiserat sin farbror Clemens Tönnies för att han inte har gjort mer för att förhindra att coronasmittan fick fäste på slakteriet.

  ”Att just slakteriföretag har infektionstal som ligger högt över genomsnittet, beror helt säkert till en del på systemet med Werkvertrag, säger Robert Tönnies, enligt Handelblatt.

   Anställda på Tönnies slakteri. Nu har över 7 000 personer som den sista tiden har befunnits sig på slakteriområdet satts i karantän.
  Anställda på Tönnies slakteri. Nu har över 7 000 personer som den sista tiden har befunnits sig på slakteriområdet satts i karantän. FOTO: David Inderlied/DPA/TT

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen