Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 3 januari

  Tusentals vill stoppa fyrverkerier

  En namninsamling under hashtaggen #Visamlas har startats av djurägare för att förbjuda fyrverkerier. På kort tid har tusentals personer skrivit under.

   Arkivbild
  Arkivbild FOTO: Oscarhill

  Namninsamlingen #Visamlas skapades på tisdagen den 2 januari. Närmare 17 000 hade skrivit under uppropet vid åttatiden på onsdagskvällen, det vill säga bara något dygn efter att det skapats.

  Bakom initiativet står hästprofilen Ulrika Fahreus, som driver den populära bloggen Ponnymamman, och läsaren Malin Wahlström.

  Målet är en skärpt lagstiftning mot smällande fyrverkerier. Som en medelväg ska myndigheter vid utsatta klockslag kunna få använda knallfria fyrverkerier.

  ”Det måste bli ett STOPP på detta vansinniga smällande som varje år orsakar stress och lidande för tusentals djur och även många människor”,skriver Ulrika Fahreus på sin blogg.

  Många drabbade

  Det senaste dygnet har hon efterlyst berättelser från drabbade djurägare och fått ta del av en mängd vittnesmål med djur som skrämts, skadats eller dött.

  På tisdagen skrev ATL om två hästar som avlivats och om en kviga som kastade sin kalv på grund av att de skrämts av smällare och fyrverkerier.

  LÄS MER: Drabbad djurägare: Förbjud fyrverkerierPREMIUM: Russen hittades efter nyårsskräckenLÄS MER: Förbered djuren inför nyår

  Läs mer om

  Till toppen