Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 september 2018

  Torkstödet ett steg närmare verklighet

  Beslut om krispengar fattade i dag.

   Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  På torsdagsförmiddagen beslutade regeringen att ett stöd till djurägare drabbade av torkan ska ingå i en extra ändringsbudget. Det ger en snabbare beslutsprocess än om stödet skulle ingå i den ordinarie höständringsbudgeten, inte minst med tanke på det rådande politiska läget där det inte är klart vem som ska göra en sådan, och när den kommer.

  ”Torkan har fått allvarliga konsekvenser för det svenska lantbruket, till exempel har grovfoderpriserna ökat kraftigt. Regeringen bedömer att åtgärder måste vidtas så snabbt som möjligt för att ge de svenska lantbrukarna bättre förutsättningar att hantera denna svåra situation”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i ett pressmeddelande.

  Av de totalt 460 miljoner i krisstöd som ska betalas ut i år ska 400 miljoner gå till drabbade nötkreatur- och fårägare, och 60 miljoner till att sänka slakteriavgifterna. Förslaget har brett stöd bland riksdagspartierna.

  LÄS OCKSÅ: Inget krisbesked i Junckers sista linjetalLÄS OCKSÅ: Här är regeringens krispaket för torkan

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen