Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 september 2018

  Inget krisbesked i Junckers linjetal

  EU-kommissionens ordförande nämnde torkan, men sa inget om det är nya krisåtgärder på gång.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Etienne Ansotte

  I sitt sista årliga linjetal inför EU-parlamentet lyfte Jean-Claude Juncker vikten av att EU försvarar Parisavtalet och jobbar mot att nå de mål för sänkta koldioxidutsläpp som unionen antagit.

  – Sommarens torka var en brutal påminnelse, och inte bara för lantbrukare, om hur viktigt det arbetet är för att säkra framtiden för generationer av européer. Vi kan inte blunda för utmaningen vi står inför. Vi, kommissionen och parlamentet, måste se mot framtiden.

  Rapporter inne

  Det var den enda gången EU-kommissionens ordförande, som väntas lämna sin post efter EU-valet nästa år, nämnde lantbruket under sitt tal. EU-kommissionen har begärt in rapporter om torkans effekter från alla medlemsländer. De skulle vara inne senast den sista augusti, och efter det skulle nya övervägningar göras om det behövs ytterligare åtgärder på EU-nivå. Några besked om kommissionen kommit fram till något gavs inte under talet.

  Jordbrukskommissionär Phil Hogan kopplade sin chefs tal om torkan till EU-kommissionens reformförslag för den gemensamma jordbrukspolitiken. Den stärker EUs klimatarbete, enligt Phil Hogan. ”Förslaget om framtidens gemensamma jordbrukspolitik leder vägen!” skrev jordbrukskommissionären i en tweet.

  Grön kritik

  Den gröna partigruppens ordförande, Ska Keller, håller inte med. Under debatten som följde talet kritiserade hon kommissionens förslag för att lägga ribban för lågt när det gäller klimatet.

  – Jordbruket är både offer och gärningsman i klimatförändringarna. Men lantbrukare kan också vara en del av lösningen. Här borde EU-kommissionen ha varit mer ambitiös i sin jordbruksreform.

  Jean-Claude Juncker nämnde aldrig USAs president Donald Trump, men flera uttalanden var uppenbart riktade över Atlanten. Han underströk EUs multilaterala inställning till handel och globala relationer, i kontrast till ”självisk unilateralism”. EU-kommissionens ordförande nämnde också handelsavtalens roll i att sprida EUs standards för livsmedelssäkerhet över världen.

  LÄS OCKSÅ: EU-politiker kräver mer torkstödLÄS OCKSÅ: Juncker: Vi kommer alltid att stötta bönderna

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen