Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 februari

  Takras på en ladugård - djur instängda

  UPPDATERAD

  Ett ladugårdstak rasade in på en gård i Kramfors kommun under onsdagsmorgonen. Ett djur har dött och ett har skadats i samband med raset. Detta är det tredje takraset i länet på kort tid.

  FOTO: Ulf Lindström

  Under tisdagen uppmärksammade ATL att ett ladugårdstak hade rasat in i Sidensjö och över 100 djur var instängda.

  Strax efter klockan 06.00 under onsdagen inkom ännu ett larm om ett takras till SOS, denna gång stod ladugården i Forsed i Kramfors kommun. Drygt en halvtimme senare var räddningstjänsten på plats.

  – När vi kom fram befann sig drygt 9-10 slaktdjur och tre avelstjurar under rasmassorna. Avelstjurarna har vi fått ut och de verkar pigga och krya. Resten sitter fortfarande fast, säger Ulf Lindström, insatsledare för räddningstjänsten för Höga kusten-Ådalen, till ATL.

  Tredje ladugårdstaket som rasar

  Det är svårt att säga exakt hur många djur som i nuläget befinner sig i ladugården, men enligt uppgifter ska där vara mellan 25-30 djur. Ett djur har dött till följd av raset. Ytterligare ett har skadats och får smärtstillande i väntan på bedömning kring huruvida djuret är så pass skadat att det måste avlivas eller inte.

  Enligt Ulf Lindström handlar det om en L-formad byggnad där en del av taket har rasat.

  – Det är tur att det bara är en del av taket som har rasat, precis i vinkeln. Det handlar om 15 meter i längd och drygt 20 meter i bredd.

  Och det här är det tredje ladugårdstaket i länet som rasar.

  – Det är svårt för mig att spekulera i varför taken rasar, det får man utreda senare, kommenterar Ulf Lindström.

  Samarbetar med ägarna

  Räddningstjänsten uppdrag på platsen är över och nu arbetar ägarna med att få ut alla djuren och evakuera dem. Ingen människa har skadats i samband med raset.

  LÄS OCKSÅ: 125 kor instängda efter takrasLÄS OCKSÅ: Djurtransport har vält – 13 kor evakuerasLÄS OCKSÅ: Djurtransport körde av vägen

  Till toppen