Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 februari 2018

  125 kor instängda efter takras

  UPPDATERAD. Snön fick delar av ett 100 meter långt tak att rasa in i Sidensjö. Vid lunchtid på måndagen hade 55 av korna räddats ut ur ladugården.

  Takraset inträffade under natten mot tisdagen och upptäcktes när mjölkroboten larmade vid tretiden.

  Totalt på gården finns 160 djur. Omkring 125 mjölkkor och några kvigor som ska kalva befann sig i den delen där taket rasade in. Hur många som är skadade eller döda är ännu okänt.

  Det var cirka en fjärdedel av taket ovanför utrymmet där korna befann sig, som störtade in till följd av snötrycket. I den drabbade delen fanns också anläggningen med mjölkroboten.

  Kor har dött

  Till en början såg det illa ut för djuren.

  – Nu förstår vi att det finns kor som strukit med men det är inte det stora talet, säger Gunilla Kjellsson, regionordförande för LRF Västernorrland och som finns på plats på gården för att stötta och hjälpa till.

  Via LRF:s omsorgsgrupp var hjälp snabbt på plats på gården. Bara någon timme efter raset var de första korna på väg att evakueras från ladugården.

  – En i omsorgsgruppen har ett stort kontaktnät och det spred sig snabbt att hjälp behövdes.

  Långa avstånd

  Flera gårdar har med kort varsel kunnat ta emot djuren men att evakuera ladugården tar tid. Dels på grund av avstånden till gårdarna och väglaget, dels på grund av säkerhetsskäl för att inte riskera ytterligare ras och risk för människor och djur.

  Oklart hur många

  Trots att man vid lunchtid fått ut cirka 55 kor återstod ett okänt antal, som ännu inte kunnat tas om hand.

  – Byggnaden måste snösäkras och det måste rensas ut en del material. Det tar tid och måste hanteras med försiktighet, vi har ju hela friska djur därinne även om de kan stå lite klämt till, säger Gunilla Kjellson.

  Okänt hur det gått för alla

  Teorin är också att skiljeväggar och båsinredning har hjälpt till att hålla emot och delvis kunnat skydda korna.

  Ingen människa skadades vid raset.

  – Det är en fruktansvärd händelse för alla inblandade men det var tur att ingen fanns i ladugården när det hände, säger Gunilla Kjellsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen