Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 september

  Grisbranschen på helspänn efter utbrott i Tyskland

  Tyska grispriset faller brant efter ett upptäckt fall av afrikansk svinpest i landet.

  – Tyskland måste agera resolut. De kommande veckorna blir viktiga att följa, säger Hans Agné, vd för Svenska Köttföretagen.

   Grisar på en gård utanför Frankfurt. De tyska slaktsvinpriserna sjönk med ungefär två svenska kronor på fredagen.
  Grisar på en gård utanför Frankfurt. De tyska slaktsvinpriserna sjönk med ungefär två svenska kronor på fredagen. FOTO: Michael Probst/AP/TT

  Europas näst största grisproducerande land har fått sitt första bekräftade fall av afrikansk svinpest. Samtidigt håller hela den Europeiska grisbranschen järnkoll på utvecklingen.

  – Smittan kommer in i ett område där det finns en tät stam av vildsvin. Det finns goda förutsättningar för spridning. Nu måste Tyskland vara på tå och agera resolut, säger Hans Agné, vd för Svenska Köttföretagen till ATL.

   Hans Agné, vd för Svenska köttföretagen.
  Hans Agné, vd för Svenska köttföretagen. FOTO: Emelie Otterbeck

  Ett dött, smittat vildsvin hittades i Spree-Neisse i Brandenburg bara några kilometer från den polska gränsen. Sydkorea stoppade all import av tyskt griskött redan på torsdagen när nyheten kom. Tyska grisbranschen befarar att länder som Japan och Kina ska ta efter, skriver tidningen Agrarheute.

   Tre testresultat på samma döda vildsvin bekräftade att djuret smittats av Afrikansk svinpest. (Arkivbild.)
  Tre testresultat på samma döda vildsvin bekräftade att djuret smittats av Afrikansk svinpest. (Arkivbild.) FOTO: Ingolf König-Jablonski

  De tyska slaktsvinspriserna dök med ungefär två svenska kronor, eller 13,6 procent på fredagen, enligt den tyska bondeorganisationen VEZG. Att det skulle hända var ganska väntat, enligt Jonas Tunestål, vd för slakterikoncernen KLS Ugglarps.

  – Noteringen i Tyskland är mycket mer volatil än i Sverige, mycket mer kopplat till kortsiktiga konsekvenser och av effekter på exporten. I Sverige har vi en stark inre marknad och ett stabilare pris. Så på kort sikt påverkar detta inte vår notering.

   Jonas Tunestål, vd för KLS Ugglarps.
  Jonas Tunestål, vd för KLS Ugglarps. FOTO: Marcus Frennemark

  Magnus Lindholm, inköpsdirektör på HK Scan, håller med.

  – Händer det något i stora grisproducerande länder så darrar allt, men det är för tidigt att uttala sig än om konsekvenserna. Men vår notering berörs inte av detta just nu.

  ”Tyskarna har väntat på detta”

  Danish Crown räknar med att utbrottet kan få stora konsekvenser även för de många danska grisbönder som säljer smågrisar till Tyskland.

  – Om det tyska smågrispriset sjunker snabbt så kan konsekvensen bli att fler grisar stannar i Danmark, säger Magnus Lindholm.

  Tyska myndigheter har spärrat av ett drygt 90 kilometer stort område i Brandenburg, där naturen finkammas i jakten på fler döda djur. Biosäkerheten har skärpts grisgårdar i området och flera andra åtgärder har vidtagits.

  Men det tysk-polska samarbetet för att få upp elstängsel i gränstrakterna gick i stöpet, och i grannlandet Polen har smittan fått fäste. Det viktigaste nu är att Tyskland och även EU-kommissionen lyckas hejda smittspridningen snabbt, anser Hans Agné.

  – Kan Tyskland avgränsa detta på ett förtroendevisande sätt, som man gjorde i Belgien, så tror jag att skadan kan lindras rejält. Hela branschen påverkas av detta. De kommande veckorna blir väldigt viktiga att följa.

  Karl Ståhl, som forskar om afrikansk svinpest vid Statens veterinärmedicinska anstalt, tror att Tyskland är välförberedda att hantera utbrottet.

  – Tyskarna har väntat på detta, förhoppningsvis agerar de snabbt, säger han.

  FAKTA: Afrikansk svinpest i Tyskland

  Tyskland har fått sitt första bekräftade fall av afrikansk svinpest. Det meddelade landets jordbruksminister Julia Klöckner vid en pressträff på torsdagen.

  Sjukdomen påträffades hos ett vildsvin vid den tysk-polska gränsen.

  På fredagen föll det tyska grispriset kraftigt, drivet av en rädsla för att Kina och andra länder utanför EU ska begränsa sin import av tyska grisprodukter. Hittills har dock Kina inte meddelat något importstopp.

  Källa: TT, Agrarheute

  Relaterade artiklar

  Till toppen