Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 januari 2018

  Rekord för viltolyckor i fjol

  Över 61 000 viltolyckor anmäldes i Sverige förra året, vilket är den högsta noteringen någonsin.

   Vårens torka och höstens regn kan ha styrt viltet mot nya områden.
  Vårens torka och höstens regn kan ha styrt viltet mot nya områden. FOTO: Frida Jonson

  – Det är ju väldigt skrämmande det här. Tyvärr trodde jag nog att det skulle öka men kanske inte i den omfattningen, säger Boris Karlqvist på Älgskadefondsföreningen till Sveriges Radio Ekot.

  Under 2016 inträffade drygt 58 500 viltolyckor, och förra året var antalet nästan 61 200, enligt statistik från Nationella viltolycksrådet. Noteringen är den högsta någonsin för viltolyckor.

  Vildsvinsolyckorna ökar kraftigt. Klicka på bilden för att se var trafikanter har krockat med vildsvin i Sverige.

  LÄS MER: Så har vildsvinen dragit framLÄS MER: Hästlastbil krockade med älg

  Vädret påverkade

  Även om hösten och vintern har varit mycket blöta, så är det torka som har lett till nya rörelsemönster för viltet, menar Boris Karlqvist. Vatten saknades i diken och åar som brukade vara fyllda med vatten.

  – Normalt sett, vid ett vattendrag, så finns det en viltpassage och ofta även vid brytning mellan skog och åker. Men finns det inte vatten längre går djuren på andra håll och dyker upp på ett helt annat ställe. Har man sedan riktig otur så är viltolyckan ett faktum, säger han till Ekot.

  Det myckna regnandet under hösten gjorde att åkrar och andra betesplatser stod under vatten. Det ledde ä även till att djuren tog vägar som inte stämmer med de viltstängsel som finns.

  LÄS OCKSÅ: Omstridd förlängd älgjaktPREMIUM: Traktorligan slår över hela landet

  Relaterade artiklar

  Till toppen