Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 december 2017

  Så har vildsvinen dragit fram

  Den växande vildsvinsstammen har blivit en ödesfråga på flera håll i landet. Stammen har brett ut sig upp till Sundsvall men är störst i sydöstra Sverige. Där gör djurens framfart att tålamodet tryter allt mer. "Frågar du mig så tycker jag att de ska utrotas", säger lantbrukaren Kennert Gustafsson.

   Enligt nya siffror från SLU orsakar vildsvinen skador för över en miljard kronor varje år bara inom jordbruket. De här vildsvinen är fotograferade i hägn i Sörmland.
  Enligt nya siffror från SLU orsakar vildsvinen skador för över en miljard kronor varje år bara inom jordbruket. De här vildsvinen är fotograferade i hägn i Sörmland. FOTO: Cecilia Persson

  Enligt nya siffror från SLU orsakar vildsvinen skador för över en miljard kronor varje år bara inom jordbruket.

  För att visa hur dagens vildsvinstam har växt fram har ATL använt sig av inrapporterade vildsvinsolyckor från trafiken. Olyckorna har ökat kraftigt på senare år – från drygt tusen olyckor 2010 till dagens 4 500 olyckor.

  I filmklippet här intill kan du se hur utvecklingen har gått till:

  LÄS ÄVEN: Här har folk krockat

  Olagliga utsättningar

  Olyckstalen visar bland annat var skadorna är flest, att de småländska skogslänen är hårt ansatta, och att djuren sakta men säkert sprider sig över landet.

  – Det är intressant att se hur vildsvinen ökar och sprider sig över tid mot nordväst, säger LRF:s jakt- och viltexpert, Anders Wetterin, när han får se ATL:s film.

  Ibland kan man till och med misstänka att spridningen sker på olaglig väg, fortsätter han.

  – Prickarna i Västernorrlands län och Dalarna är exempel på olagliga utsättningar. När man ser hopp på 20-30 mil så är det någon som har kört runt dem med hästtransport, vilket är olagligt, säger Anders Wetterin.

  Filmen är i grova drag också representativ för hur skadorna ökar i jordbruket.

  – Grovt räknat så hittar vi Sveriges bästa jordbruksområden där vi har merparten av prickarna. Men Sörmland har också väldigt mycket olyckor, och det kan bero på att de har snabba vägar.

  ATL TV: Jägare förbereder sig för svinpest

  Stefan Runesson driver kött och mjölkproduktion utanför Växjö och bor i det län som har högst kostnader för vildsvinen. För några år sedan uppskattade en besiktningsman hans vildsvinsskador till 800 kronor per hektar, något som med dagens arealer skulle ge en årlig totalkostnad på 96 000 kronor.

  Stefan Runesson har inte räknat på kostnaderna i år. Men han säger att det handlar om betydande belopp.

  – Jag gjorde ett grovt överslag på vad vi tappade i spannmål, och då handlade det om 40 ton på 60 hektar. Det blir ungefär lika mycket i tusenlappar. Sedan allt annat arbete med att sätta upp elstängsel och sådant har jag inte räknat på. Men med material och arbete är det inga småpengar det handlar om.

   Stefan Runesson har inte räknat på vad vildsvinen har kostat hans lantbruk i år. Men bara spannmålsförlusten uppgick till 40 ton.
  Stefan Runesson har inte räknat på vad vildsvinen har kostat hans lantbruk i år. Men bara spannmålsförlusten uppgick till 40 ton.

  200 jaktdagar

  Totalt kostade vildsvinsskadorna det svenska lantbruket 1,190 miljarder kronor under 2015. Att summan är högre än tidigare sammanställningar beror framför allt på att SLU för första gången har vägt in samtliga kringkostnader, som inköp av stängsel. Dessutom har SLU vägt in reparationskostnader för sönderslagna maskiner som skadas av uppbökade stenar.

  Stefan Runesson långsiktiga mål är att få ned skadekostnaden. Men dit kommer man inte utan dialog med myndigheter och jägarkår. Att tro att lantbruket kan bli helt fritt från skadorna är inte längre realistiskt, enligt Stefan Runesson.

  – Jag menar att vi måste vara överens om att hålla dem på en bra nivå, så vi lantbrukare fortsättningsvis kan få skador som gör att vi kan existera. Då kanske vi måste ned på kostnader runt 100 kronor per hektar, säger han.

  På sina egna marker klarar han fortfarande att hålla stammen på en rimlig nivå. Men på arrandemarken kan det vara svårare att nå samsyn.

  Kollegan Kennert Gustafsson som driver en mjölkgård några kilometer därifrån har löst problemet genom att anlita en entusiastisk jägare som tillbringar omkring 200 kvällar i skogen. Men ändå skjuter man inte av hela tillväxten, och det gör att tålamodet tryter. Att få tiden att räcka till för egen jakt som lantbrukare är svårt.

  – Just nu är det jordbruket som får stå för alla kostnader. Det är en regeringsfråga egentligen. Vi har utrotat grisarna en gång. Men då var det brist på livsmedel. I dag har vi ett överskott. Men frågar du mig så tycker jag att de ska utrotas, säger Kennert Gustafsson.

  ”Jakt blir arbete”

  Även Anders Wetterin är inne på att den ökande vildsvinsstammen ställer krav på ökad jakt. Fortsätter utvecklingen i samma takt tror han snart att stammen kommer att sprida sig upp över Norrlandskusten. Däremot tror han inte att djuren kommer få samma fäste i inlandet, eftersom vintrarna fortfarande är tillräckligt hårda för att hålla nere en sådan etablering.

  LÄS ÄVEN: Cesium analyseras i vildsvin

  För många är jakten fortfarande en fritidssysselsättning. Men med 200 jaktdagar per år blir jakten mer av ett heltidsjobb, och Anders Wetterin tror att allt fler jägare kommer att dra samma liknelse i takt med att stammen ökar.

  För att hindra vildsvinsstammens utbredning vill LRF se ett kraftigt ökat jakttryck, och att det ska bli tillåtet att jaga med värmekameror och rörlig belysning. Dessutom vill förbundet att det ska bli förbjudet att utfodra djuren med sockerbetor och rotfrukter. Att underlätta försäljningen av viltköttet är också ett viktigt spår.

  – Vi har ett regimskifte där det skjuts mer vildsvin än älgar, och det här är inget vi kommer bli av med. Det är lättare att knäcka en älgstam, men vildsvin däremot har en så hög reproduktion, och är så svårjagade att det blir mer svårhanterligt, säger Anders Wetterin.

  Här är kartmaterialet:

  Här kan du analysera kartmaterialet i detalj, zooma in och klicka på prickarna för att få fram mer information:

  LÄS ÄVEN: Tysk jägare dog efter vildsvinsbett

  Relaterade artiklar

  Till toppen