Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 januari

  Omstridd älgjakt i gång

  Överkalix har förlängd älgjakt på grund av skador på skogen.

  FOTO: Kenneth Pettersen

  En förlängd älgjakt pågår den här vintern mellan den 22 december och den 8 januari i Överkalix i Norrbotten. Många älgar finns i området och ger betesskador i skogen, men under den ordinarie älgjakten kan det vara svårt att hinna skjuta alla tilldelade älgar, skriver Norrbottenskuriren.

  Områdena där älgarna befinner sig under hösten kan vara avlägsna landskap där det finns få eller inga jägare. Därför kan jakten under december och januari vara nödvändig, enligt Mikael Wallén som är vilthandläggare på Naturvårdsverket.

  Viktigt minska olyckorna

  Nicklas Tuorda på länsstyrelsen påpekar också att det är angeläget att minska antalet viltolyckor, och att det därför är viktigt med förlängd älgjakt.

  Men vinterjakten väcker etiska frågor, skriver Norrbottenskuriren. Älgarna är brunstiga under hösten och dräktiga under vinterhalvåret. Den sena älgjakten som nu pågår i Överkalix har väckt diskussioner kring om det är etiskt försvarbart att jaga så sent som i januari. Nicklas Tuorda på Länsstyrelsen säger dock till tidningen att det inte är ett problem att jaga älg under den aktuella perioden och han påpekar att det finns län där skyddsjakt beviljats betydligt senare, ända in i mars.

  Vildsvinsolyckorna ökar kraftigt. Klicka på bilden för att se var trafikanter har krockat med vildsvin i Sverige.

  Läs mer: Så har vildsvinsolyckorna ökatPremium: Dyra skador för lantbrukare

  Till toppen