Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 mars 2018

  Ny kurs för den svenska landsbygden

  Under måndagen presenterade regeringen sin landsbygdsproposition. Målet är att sluta sprickan mellan landsbygd och stad.

  FOTO: Janne Andersson

  Regeringen har satt en ny riktning för Sveriges landsbygdspolitik i syfte att skapa bättre förutsättningar till utveckling på landsbygden. Under måndagens presenterades regeringens landsbygdsproposition, en överenskommelse med Vänsterpartiet, i syfte att driva arbetet vidare.

  Gäller för framtida regeringar

  ”Jag är stolt över att regeringen tar frågan om klyftan mellan stad och land på största allvar och ser till hela landets potential. Nu tar vi nästa steg i den här kursomläggningen. En landsbygdsproposition innebär att framtida regeringar inte kan ignorera landsbygden på det sätt som man har gjort tidigare”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, (S) i ett pressmeddelande.

  De politiska målen i landsbygdspropositionen ska förankras i riksdagen, vilket innebär att de gäller även för kommande regeringar, oavsett partifärg. Vidare kommer regeringen ta ställning till konkreta åtgärder som den parlamentariska landsbygdskommittén har föreslagit.

  Utgår från landsbygdskommitténs förslag

  Mellan 2019–2020 vill regeringen satsa 1,5 miljarder kronor och därefter 400 miljoner om året för att göra verklighet av landsbygdskommitténs förslag.

  Regeringen har även tagit beslut om att under perioden 2018–2027 bidra med drygt 2,6 miljarder kronor till 30 landsbygdskommuner som tampas med hög långtidsarbetslöshet.

  LÄS OCKSÅ: Svensk tveksamhet inför reformdiskussionerLÄS OCKSÅ: ”Utmana idén om att staden är så fantastisk”LÄS OCKSÅ: Ökat stöd till ungalantbrukare inte uteslutet

  Så ska satsningarna fördelas:

  Näringsliv och företagande 430 mkr/år

  Innovation och kunskapsutveckling 49 mkr/år

  Utbildning 44 mkr/år

  Boende och transporter 105 mkr/år

  Kultur 22 mkr/år

  Norrlandsstödet 100 mkr/år

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen