Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 mars 2018

  Sverige försiktigt inför reformdiskussioner

  BRYSSEL.

  Inga garantier för att Sverige kommer att stötta ställningstagande om en ny jordbrukspolitik i dag.

   Elisabeth Backteman vill inte säga vad som kan stoppa Sverige från att skriva under förslaget om ny jordbrukspolitik för EU som behandlas i dag. – Vi vill bevaka marknadsorienteringen. Det finns lite olika krafter där.
  Elisabeth Backteman vill inte säga vad som kan stoppa Sverige från att skriva under förslaget om ny jordbrukspolitik för EU som behandlas i dag. – Vi vill bevaka marknadsorienteringen. Det finns lite olika krafter där. FOTO: Sara Johansson

  Det bulgariska ordförandeskapets förhoppning är att vid dagens jordbruksministerråd samla samtliga medlemsländer bakom så kallade rådslutsatser om de övergripande principerna för en jordbrukspolitisk reform. Konsensus är ett krav om det ska lyckas. Avböjer ett land från att skriva under så försvagas signalen till EU-kommissionen om hur medlemsländerna vill se det kommande reformförslaget.

  Diskussioner om hur slutsatserna ska formuleras har pågått ett tag på tjänstemannanivå, men i dag avgör politikerna. Elisabeth Backteman, statssekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och den som representerar Sverige vid dagens jordbruksministerråd, är inte redo att ge något klart besked om hur Sverige kommer att ställa sig.

  – Det är en helhet, och vi vill se helheten innan det är klart.

  Kopplade stöd

  Vad som kan stoppa Sverige från att skriva under vill Elisabeth Backteman inte säga. Vad det är regeringen inte vill släppa på kan hon vara tydligare med.

  – Vi vill bevaka marknadsorienteringen. Det finns lite olika krafter där.

  Andra EU-länders efterfrågan på bland annat större utrymme för kopplade stöd kan ses som på tvärs med den ambitionen.

  Det som kommit att kallas ”den nya leveransmodellen”, det vill säga att medlemsländerna ges huvudansvaret för att utforma jordbruksstöden, har den svenska regeringen inga problem med.

  – Den borgar för att vi får en modern och effektiv Cap, och det är viktigt för Sverige.

  För tidigt

  Egentligen tycker Sverige att det är för tidigt att ta fram rådslutsatser då det ännu inte finns något förslag om hur EU:s nästa långtidsbudget ska se ut. Det är den som sätter de ekonomiska ramarna för jordbrukspolitiken, och de beslutar inte jordbruksministrarna om. Den officiella ambitionen är dock att bidra till att det blir ett gemensamt ställningstagande.

  – Det är ju det vi jobbar för naturligtvis, att vi ska kunna vara konstruktiva i en sådan diskussion under dagen, säger Elisabeth Backteman.

  EU-kommissionens förslag om EU:s nästa långtidsbudget väntas i början av maj, och förslaget om en ny jordbrukspolitik senast i juni.

  LÄS OCKSÅ: Åternationalisering oroar ministrarLÄS OCKSÅ: EU-parlamentet stöttar stark jordbruksbudget

  Relaterade artiklar

  Till toppen