Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 mars 2018

  "Utmana idén om att staden är så fantastisk"

  Många unga människor - och framför allt kvinnor - flyttar från landsbygden in till städerna. Något som drabbar de gröna näringarna.

  Bild 1/2 FOTO: Ann Lindén
  Bild 2/2 FOTO: Nordic Cooperation

  Begränsade möjligheter till inflytande, jobb och högre utbildning gör att unga människor – framför allt kvinnor- lämnar landsbygden för storstaden. Och i takt med att glesbygden avfolkas får de gröna näringarna betala ett högt pris då både kompetens och potentiell arbetskraft går förlorad.

  Med anledning av detta samlades representanter från bland annat Norge, Sverige, Finland och Grönland i FN-huset i New York i måndags för att diskutera situationen för kvinnor i glesbygden.

  – Vi måste utmana idén om att staden är så fantastisk och att allt blir bättre för kvinnor om de flyttar dit, säger Karin Gahnström Jonsson, en av paneldeltagarna, till ATL.

  Karin Gahnström Jonsson är kulturredaktör på Östersundsposten och initiativtagare till Glesbygdsgirls – ett slutet forum för de som inte definierar sig som män och som har en koppling till glesbygden.

  Uppmanades att söka sig vidare

  Karin Gahnström Johansson växte upp i Kälarne, ett mindre samhälle i Jämtland. Under hennes uppväxt upplevde hon att det mer eller mindre förväntades att hon – som var driven och ambitiös – snart skulle flytta därifrån.

  – I skolan blev jag uppmanad att söka mig någon annanstans. Det var som att det var självklart att jag skulle flytta från Kälarne, som att det inte fanns någon plats för mig. Det var jobbigt eftersom jag ville bo kvar, säger Karin Gahnström Jonsson till ATL och fortsätter:

  – Det fanns inga möjligheter för mig i det samhället, jag hade inga förebilder och kunde inte snacka med någon om mina drömmar. Jag kunde inte drömma om ett liv i Kälarne och det var därför jag startade Glesbygdsgirls, jag ville veta vilka möjligheter som finns i glesbygden.

  ”Fanns ingen plats för mig”

  Begränsade möjligheter till inflytande, jobb och högre utbildning driver unga till att lämna landsbygden, något som Karin Gahnström Jonsson ställer sig kritisk till. Att flytta ska man göra för att man vill, inte för att man känner sig tvingad, tycker hon.

  – Jag trivs inte i storstaden och vill inte leva där. Människor som jag måste ju få existera, och alla ska ha ett val. I stället för att uppmuntra unga att skapa sig ett liv på landsbygden säger man att det inte finns någon plats för dem om de vill ägna sig åt annat än att köra skoter.

  Att fortsätta reproducera den här attityden innebär i det långa loppet att landsbygden kommer avfolkas och urholkas på kompetens. Kälarne har en stor andel arbetslösa, berättar Karin, men trots att företagen skriker efter arbetskraft kan de inte anställa eftersom människor inte uppmuntras till vidareutbildning och kompetensutveckling.

  Så hur gör vi då?

  – Vi måste skapa plats för akademiker på landsbygden, det handlar både om att förändra attityder och att ta politiska beslut. Utveckla hur utbildningarna ser ut, skapa fler distansutbildningar och bra internetuppkoppling i hela landet. Uppmuntra människor att vidareutbilda sig och framför allt, att stanna, säger Karin Gahnström Jonsson.

  Men om det nu är så att unga – och framför allt kvinnor – får bättre möjligheter i städerna, varför uppmuntra dem att stanna?

  – Jag blev så frustrerad när den frågan kom upp under debatten i måndags. Att acceptera en total urbanisering är som att ge upp kampen för kvinnors rättigheter. Jag vill kunna leva och blomstra också på landsbygden och det måste vi skapa förutsättningar för.

  – Vi måste utmana idén om att staden är så jävla fantastisk och att allt blir bättre för kvinnor om man flyttar dit, avslutar Karin Gahnström Jonsson.

  LÄS OCKSÅ: Landsbygden fortsätter att avfolkasLÄS OCKSÅ: Glesbygd får pengar till bredbandLÄS OCKSÅ: Garantera rättsskydd även i glesbygd

  Relaterade artiklar

  Till toppen