Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 13 februari 2018

  Projekt rädda Parca

  Vad händer i verkstaden del 4

  Den stod på skroten i Oxelösund och det var nära att den aldrig mer kom ut på ett fält. Tack vare Kjell och Per-Arne Gustafsson räddades den gamla stortraktorn Parca 714 mirakulöst och är nu ett renoveringsprojekt på ett verkstadsgolv i Boxholm.

   Det stod en Parca 714 på skroten i Oxelösund och det var nära att den aldrig mer skulle få sätta ned sina hjul på en åker igen. Men Kjell & Per-Arne Gustafsson ville annat.
  Bild 1/6 Det stod en Parca 714 på skroten i Oxelösund och det var nära att den aldrig mer skulle få sätta ned sina hjul på en åker igen. Men Kjell & Per-Arne Gustafsson ville annat.
   Under hytten fanns en decimeter tjockt lager av gammal olja och damm som nu ska städas bort. Projekt Parca 714 är ett tidskrävande sådant.
  Bild 2/6 Under hytten fanns en decimeter tjockt lager av gammal olja och damm som nu ska städas bort. Projekt Parca 714 är ett tidskrävande sådant. FOTO: Niklas Larsson
   Den hydrauliska lyften skulle bli något extra på den svenska traktormarknaden när företaget ASJ bestämde sig för att ta fram en ny stortraktor.
  Bild 3/6 Den hydrauliska lyften skulle bli något extra på den svenska traktormarknaden när företaget ASJ bestämde sig för att ta fram en ny stortraktor. FOTO: Niklas Larsson
   Nu ligger det en annan motor i ramen än den som fanns när de köpte traktorn. Nu är det en Scania DN8. Ramen ska svetsas ihop när de får tag på rätt växellåda.
  Bild 4/6 Nu ligger det en annan motor i ramen än den som fanns när de köpte traktorn. Nu är det en Scania DN8. Ramen ska svetsas ihop när de får tag på rätt växellåda. FOTO: Niklas Larsson
   Kjell Gustafsson är van att renovera veterantraktorer. Men kanske att Parcan sticker ut lite från det som finns i samlingarna sedan förut.
  Bild 5/6 Kjell Gustafsson är van att renovera veterantraktorer. Men kanske att Parcan sticker ut lite från det som finns i samlingarna sedan förut.
   På Elmia 1965 visades den upp. Traktorn för de stora arealerna som fick rådgivarna att räkna på om det kunde löna sig att köpa en traktor i den nya klassen 150 hästkrafters traktorer.
  Bild 6/6 På Elmia 1965 visades den upp. Traktorn för de stora arealerna som fick rådgivarna att räkna på om det kunde löna sig att köpa en traktor i den nya klassen 150 hästkrafters traktorer. FOTO: Niklas Larsson

  Kjell Gustafsson och hans pappa Per-Arne är vana vid att ta hand om gamla traktorer. Båda är engagerade i Vadstena MC & traktormuseum där ett stort antal veterantraktorer förvaras. Men Parcan sticker nog ut extra mycket i samlingen. Den traktormodellen blev något av ett riktmärke på marknaden i slutet av 1960-talet.

  Med en motor på över 150 hästkrafter satte den ribban i den ”nya 150 hk klassen” som lantbruksmedia skrev om. Och Parca 714 var en riktig stortraktor.

  Den drog hela åtta skär och plöjde med en kapacitet som var 2-2,5 gånger högre än en traktor med 50-60 hästkrafter. Men trots de lovande resultaten i olika tester så blev det bara 35 tillverkade maskiner innan supertraktorn lades i malpåse.

  MER I SERIEN VAD HÄNDER I VERKSTADEN:Han ska ge pärlan en rejäl uppfräschningHär ska patinan på bevarasHans 2650 S fick ett lyft

  Kjell och Per-Arne Gustafssons projekt har chassinummer 32 och har stått i verkstaden hos Kjell i ett par år. Renoveringen är ganska omfattande med en ombyggnation som nödvändig åtgärd. Någon tidigare ägare har förlängt traktorn, stoppat i en växellåda från en lastbil och använt en motor som inte var tänkt för en Parca 714.

  Motorn var från början en Scania DN8 och en sådan har Kjell och Per-Arne Gustafsson fått tag på. Men i den förlängda traktorn de fann på skroten var det en Scania D11 tillsammans med en lastbilsväxellåda.

  – Motorn står i ramverket och är rengjord. Det är snart dags för färgsprutan. Och så håller vi på att göra rent under hytten. Det har väl läckt olja när den kördes och det var en decimeter tjock smörja. Vi har också fått tag på en lastbilsväxellåda utan hög och låg. Det är ju det vi måste ha för att få plats. Men den lådan ligger i Örebro och vädret har varit besvärligt. Men bara tillfälle ges så kommer vi ta hem den.

  Vad är planen för den närmaste tiden?

  – Vi ska svetsa ihop ramen innan våren. Men först måste vi ha växellådan så vi kan måtta med den. Sen får vi nog tillverka en ny kardanstång mellan växellådan och fördelningslådan. Jag tror att det är en vanlig lastbilsaxel eftersom det är lastbilsdelar till mycket annat.

  DET MESTA OM DE FLESTA TRAKTORER:ATL:s traktorkalender

  FAKTA – Parca 714

  Motor: Sexcylindrig Scania-Vabis diesel på 7,8 liter och 155 hästkrafter (SAE)

  Transmission: Sexväxlad växellåda, synkroniserad från 2:ans växel och uppåt. Axlar från ZF.

  Styrning: Framhjulsstyrd med servostyrning

  Vändradie: Sju meter (hjul-mitt)

  Hydraulisk lyft: Lyftkraft 8 500 kp. Utan automatisk djupreglering

  Bränsletank: 200 liter

  Höjd: 3,060 meter

  Vikt: 7 000 kilo

  Källa: Broschyr

  Parca-traktorn presenterades på Elmia 1965 och väckte stor uppmärksamhet. Storgårdarna ville gärna prova den. En första prototyp av traktorn togs fram av företaget ASJ i Linköping. Företaget sålde lastmaskiner och hade en fabrik i skånska Arlöv. Där tillverkades ytterligare tio prototyper och 25 serietillverkade traktorer. Bolinder-Munktell, BM, tog över lastmaskinstillverkningen från ASJ i slutet av 1960-talet.

  I köpet ingick Parca 714 traktorn. En del var osålda och stod i lager när BM tog över. Traktorn ansågs ha en onödigt stor bränsleförbrukning och effekten som kunde tas ut på drivhjulen var inte imponerande. Källa: Lantmannen, Samlaralbum med svenska traktorklassiker.

  Relaterade artiklar

  Till toppen