Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 december 2017

  Hans 2650 S fick ett lyft

  Vad händer i verkstaden? Del 1.

  Volvo BM 2650 S var en specialvariant av 2650 med stora vikter i bakhjulen som standard. Dessa vikter kan bli en bra motvikt om man bygger en frontlyft. Det har en man i Värmland gjort och nu är traktorn mer mångsidig än de flesta 2650.

   I vinter får Tommy Severinssons Volvo BM 2650 S ut och jobba med snöröjning. I den nybygga frontlyften hänger en spetsplog. Från hytten styrs lyften och därmed plogen med en joystick.
  I vinter får Tommy Severinssons Volvo BM 2650 S ut och jobba med snöröjning. I den nybygga frontlyften hänger en spetsplog. Från hytten styrs lyften och därmed plogen med en joystick. FOTO: PRIVAT

  Vad händer i verkstaden? Det är namnet på ATL:s nya teknikserie där vi tittar närmare på vad som händer i smörjgropar och svetsbås. Vi börjar hos Tommy Severinsson i Charlottenberg.

  Idén med att bygga en frontlyft kom upp när Tommy Severinsson hade köpt en släntklippare som han ville montera där framme. I stället för att göra en fast montering i traktorns ram blev han övertalad att göra en frontlyft av en person som brukar hjälpa honom med svets och montering.

  – Han tyckte att jag skulle få mer användning av traktorn då, berättar Tommy Severinsson.

  Begagnad lyft

  En invändning var prisskillnaden, frontlyften skulle bli betydligt dyrare att bygga. Men en kompis, som jobbar på en maskinfirma, fick tag på en begagnad lyft som var lite defekt och som tidigare var monterad på en John Deere 7530.

  För att manövrera lyften har verkstaden fått bygga ny utrustning. Hydrauloljan tas från traktorns ordinarie system och leds till ett ventilpaket som är el-styrt. I hytten finns en joystick som Mikael styr frontlyften med.

  – Oljan kommer från tryckledningen, från pumpen, det är seriekopplat så oljan går först genom ventilpaketet. Returledningen går sedan bakåt, till det gamla paketet och tillbaka till tanken, förklarar Tommy.

   En verkstad gjorde jobbet med lyften på 2650:n och monterade bland annat ett nytt el-styrt ventilpaket. En ny ram förstärker traktorn så den bättre klarar påfrestningarna.
  En verkstad gjorde jobbet med lyften på 2650:n och monterade bland annat ett nytt el-styrt ventilpaket. En ny ram förstärker traktorn så den bättre klarar påfrestningarna.

  LÄS ÄVEN: Specifikationerna för Volvo BM 2650

  Det går inte att använda de bakre hydraularmarna och frontlyften samtidigt. Den nödvändiga kapaciteten finns inte i systemet. Traktorn ska mest användas för eget bruk så Tommy tycker inte att det är något bekymmer. Till vardags jobbar han på en gård med 400 köttdjur i Åmotsfors men det finns också ett samarbete om mark. Mikael kommer ha nytta av sin ombyggda traktor till den delen och eventuellt något mer på gården.

  Större påfrestningar

  En frontlyft innebär ökade påfrestningar och därför har verkstaden byggt en ram utanpå den gamla motorramen. Den nya ramen är i den bakre delen fäst vid traktorns hyttfäste. Detta för att minska risken för att traktorn ska gå av på mitten om Tommy skulle råka köra in i något med ett redskap i frontlyften.

  En ytterligare arbetsuppgift som blir möjlig med frontlyften är att röja snö med en spetsplog.

  Men håller framaxeln för den ökade påfrestningen?

  Jag får väl prova och går det inte får jag sätta dit en annan axel, säger Tommy obekymrat.

  Har du förslag på fler traktorer som skulle kunna passa in i vår serie ”Vad händer i verkstaden?”. Mejla teknik@atl.nu

   Hydrauloljan tas från det ordinarie systemet vilket gör att det inte går att lyfta frontlyft och de bakre hydraularmarna samtidigt.
  Hydrauloljan tas från det ordinarie systemet vilket gör att det inte går att lyfta frontlyft och de bakre hydraularmarna samtidigt.
   Själva lyften kommer ursprungligen från en John Deere 7530 och ska klara fem ton.
  Själva lyften kommer ursprungligen från en John Deere 7530 och ska klara fem ton.
   Tommy Severinsson.
  Tommy Severinsson.

  Frontlyften och Volvo BM 2650 S

  Alla prisuppgifter är exklusive moms. Ventilpaket med styrning: 8 700 kr. Lyften: 10 000 kr. Slangar och kopplingar: 5 000 kr.Plåtar och förstärkning: 6 000 -7 000 kr. Arbete: 10 000 kr. Cirka vikt frontlyft: 150 kilo. Kostnaden är uppskattad då verkstadsjobbet inte är fakturerat ännu. Källa: Tommy Severinsson

  Volvo BM 2650 S var en enklare variant av 2650. Bakgrunden var att ett antal traktorer (225 stycken) av exportmodellen 2600 inte gick att sälja på grund av oroligheter i Mellersta Östern. Dessa 2600 gjordes istället om till 2650 S (Special) och de stora hjulvikterna i bakhjulen som fanns på 2600 följde med i köpet. Källa: Från Munktells till Valmet.

  Mer nostalgiLÄS ÄVEN: Tröskan som har fått nytt jobb som nostalgikickLÄS ÄVEN: Så mycket hade en BM kostat i dagLÄS ÄVEN: Priserna på Volvo BM skjuter i höjdenLÄS ÄVEN: Nostalgi i kubikLÄS ÄVEN: BM-traktor gick för drömsumma

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen