Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 februari 2019

  Kött från obedövade djur inte ekologiskt

  Kött från djur som slaktats utan bedövning kan inte certifieras som ekologiskt, slår EU-domstolen fast.

   Det kan finnas många märkningar i köttdisken, men sådana för eko och obedövad slakt kan inte kombineras, säger EU-domstolen.
  Det kan finnas många märkningar i köttdisken, men sådana för eko och obedövad slakt kan inte kombineras, säger EU-domstolen. FOTO: Mostphotos

  Höga krav på djurskydd är inbakade i EU:s ekolagstiftning och bedövning före slakt är ett krav i EU:s djurskyddslagstiftning, med undantag gjorda av hänsyn till religionsfriheten. Undantagen ändrar enligt EU-domstolen inte det faktum att bedövning före slakt är den metod som minskar djurets lidande mest, och obedövad slakt och EU-ekologisk certifiering kan därför inte kombineras.

  Annan slutsats

  EU-domstolen drar därmed en annan slutsats än generaladvokaten som i sin rekommendation kom fram till att då det inte finns ett uttryckligt förbud mot obedövad slakt i ekoregelverket så kan det inte vara oförenligt med EU:s ekocertifiering. Ärendet kom till EU-domstolen från en fransk domstol där en djurskyddsorganisation med inriktning på lantbruksdjur sökte ett förbud av EU-ekologisk märkning på nötkött från halalslaktade djur.

  Halalslakt i Sverige

  Slakt utan bedövning är förbjudet i EU, men undantag får göras för religiös slakt. Enskilda medlemsländer får ha totalförbud, vilket Sverige har. Därför förekommer det ingen judisk koscherslakt i Sverige, då det gäller ett strikt bedövningsförbud där.

  För vad som är halal enligt muslimska regler finns ett större tolkningsutrymme, och vissa certifieringar tillåter elbedövning vilket är lagligt, och vanligt, i slakten av får och fjäderfä i Sverige. Den privata Krav-märkningen, som har EU:s ekolagstiftning som bas, kräver uttryckligen bedövning vid slakt.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen