Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 1 juni

    Nya slakteriet ska få växa långsamt

    Ishult.

    Mitt under coronapandemin bygger Anne Larsen och Johan Segergren ett eget gårdsslakteri. – Vi tror att krisen kommer att resultera i att fler väljer lokalproducerat kött, säger de.

     Johan Segergren och Anne Larsen ska bygga ett slakteri hemma på sin småländska gård.
    Johan Segergren och Anne Larsen ska bygga ett slakteri hemma på sin småländska gård. FOTO: Fredrik Loberg

    Sedan 2015 äger Anne Larsen och Johan Segergren Stenbo gård i Ishult, mitt emellan Oskarshamn och Vimmerby. Där håller de nu på att rusta upp en gammal ladugårdsbyggnad till ett nytt gårdsslakteri.

    – Vi har rivit ut allt som fanns inne i lokalen och ska inom kort börja gjuta golv, säger Anne Larsen.

    – En del byggmoment utför vi själva, så den totala investeringen beräknas stanna mellan 450 000 och 500 000 kronor, berättar Johan Segergren.

     Det bor ett 20-tal Linderödsgrisar på Stenbo gård.
    Det bor ett 20-tal Linderödsgrisar på Stenbo gård. FOTO: Fredrik Loberg

    På Stenbo gård finns Linderödsgrisar, hästar och höns. Där driver Anne Larsen och Johan Segergren en viltdepå sedan två år tillbaka. Jägare lämnar in vildsvin, älg och hjort, som flängs på Stenbo gård.

    – Därefter transporteras viltet vidare till Basunda slakteri i Östergötland, berättar Johan Segergren.

    Viltvolymerna som hanteras på Stenbo gårds depå har ökat successivt. Därför bestämde sig Anne Larsen och Johan Segergren för att bygga ett eget slakteri. Coronautbrottet har inte påverkat parets planer – deras målsättning är att slakteriet ska vara färdigt och ha fått myndigheternas godkännande före bockjakten i augusti.

     Johan Segergren och Anne Larsen har även fina höns.
    Johan Segergren och Anne Larsen har även fina höns. FOTO: Fredrik Loberg

    – På sikt är det ju svårt att veta vilka coronapandemins konsekvenser blir. Men känslan är att fler inser att Sverige måste bli mer självförsörjande när det gäller livsmedel. Dessutom märks det genom det ökade intresset för Reko-ringarna, att folk vill veta var deras mat kommer ifrån, säger Anne Larsen.

    Stenbo gårdsslakteri kommer främst att vara inriktat mot vilt. Tillgången är god. Depån på gården brukar ta emot mellan 800 och 1 000 vildsvin per år.

    – Det är fint kött. Vi tycker att det finns goda förutsättningar för att det ska bli mer populärt att äta vildsvin, säger Johan Segergren.

    Inom ett år ska även Stenbo gårds egna Linderödsgrisar kunna slaktas hemma på gården.

    – Att grisarna får leva hela sina liv här innebär bra djurvälfärd och produkter av hög kvalitet, menar Johan Segergren.

    – Vi kommer från och med nästa år även att erbjuda legoslakt av lamm.

     Tre dagar gamla kultingar ute på sin första gemensamma långpromenad.
    Tre dagar gamla kultingar ute på sin första gemensamma långpromenad. FOTO: Fredrik Loberg

    Stenbo gård ska samarbeta med Basunda och ytterligare ett svenskt gårdsslakteri. Syftet är skapa ökad flexibilitet. Vid större beställningar av någon specifik charkuteriprodukt ska slakterierna hjälpas åt att leverera.

    – Nu under coronapandemin har betydelsen av att ha många olika försäljningskanaler blivit tydlig. I stället för att tvingas förlita sig på bara en bransch, exempelvis restaurangbranschen, är det som köttproducent betydligt bättre att ha flera olika möjligheter, säger Johan Segergren.

     Johan Segergren och Anne Larsen planerar att utöka köttproduktionen på Stenbo gård.
    Johan Segergren och Anne Larsen planerar att utöka köttproduktionen på Stenbo gård. FOTO: Fredrik Loberg

    Anne Larsen och Johan Segergren ska arbeta tillsammans med styckning och märkning i slakteriet. När det gäller legoslaktens omfattning vågar de sig inte på någon gissning.

    – Vi ska även ta ställning till om vi ska utöka vår egen grisverksamhet eller inte. Med kultingarna har vi i nuläget ett 20-tal grisar, säger Johan Segergren.

    Filosofin bakom Stenbos gårdsslakteri är att växa långsamt och kontrollerat. Anne Larsen och Johan Segergren vill pröva sig fram.

    – Vi tror stenhårt på den här affärsidén, men kvalitet och att djuren har det bra är för oss det allra viktigaste.

    Stenbo gård

    Ägare: Anne Larsen och Johan Segergren.

    Företagsform: Enskild firma.

    Planerad verksamhet: Gårdsslakteri, cirka 75 procent vilt och 25 procent lamm/gris.

    Investering: 450 000–500 000 kronor.

    Då ska investeringen ha betalat sig: Om 5 år.

    Planerad omsättning: 1–1,5 miljoner kronor.

    Relaterade artiklar

    Till toppen