Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 december 2019

  Norrmejerier ska producera svensk ”halloumi” åt Ica

  På måndagen stod det klart att Norrmejerier i stor skala ska börja producera en svensk variant av halloumi på norrländsk mjölk. Osten ska börja säljas i Icas butiker under nästa år.

   Norrmejerier kommer göra en egen variant av halloumi gjord på mjölk från norrland. Halloumin kommer sedan att säljas av Ica. Arkivbild.
  Norrmejerier kommer göra en egen variant av halloumi gjord på mjölk från norrland. Halloumin kommer sedan att säljas av Ica. Arkivbild. FOTO: Norrmejerier/Shutterstock

  Det har varit mycket hemlighetsmakeri kring vad det nya samarbetet mellan Norrmejerier och Ica innebär. Men på måndagen presenterades nyheten på en presskonferens i Umeå.

  Då stod det klart att Norrmejeriers befintliga mejeri i Umeå ska byggas ut genom en investering i en ny ysteri- och förädlingsanläggning.

  – På Norrmejerier är vi stolta över vårt Norrland och att med den här satsningen kunna erbjuda människor över hela landet en del av det norrländska mathantverket och samtidigt stärka den norrländska mjölkproduktionen gör oss väldigt glada, säger Anders Fredriksson, vd Norrmejerier.

  Målet är att produktionen av Norrmejeriers stekost på sikt ska uppgå till 2 000 ton per år. Det motsvarar hälften av Sveriges halloumiimport från Cypern år 2018.

  Det finns dock ännu inget namn på produkten som ska börja säljas i Ica-butiker under september 2020. Ica siktar på en försäljning på 350 ton per år.

  – Halloumin är i dag en storsäljare och har blivit självklar på många grillfester, picknickar och familjemiddagar. Det finns i dag flera svenska varianter, men för att ta upp konkurrensen med de cypriotiska ostarna har vi letat efter en större aktör att samarbeta med så att vi kan få volymer och bra pris. Det har känts viktigt för oss att kunna erbjuda ett alternativ som inte bara smakar gott, utan också känns bra i magen ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Icas vd Anders Svensson, i ett pressmeddelande.

  Norrmejeriers vd Anders Fredriksson bekräftade för ATL under hösten att han ser stor potential i möjligheterna med att utveckla en svensk variant av halloumi på svensk komjölk.

  Bolaget hade då redan gjort en ”mindre investering” som möjliggör en sådan ostproduktion. Men då var det fortfarande oklart huruvida det skulle bli någon satsning i närtid.

  Ett annat exempel på att grillost är stekhett är att McDonalds tagit fram en grillost tillsammans med Arla, baserad på mjölk från Arlagårdar. Produkten finns på menyn sedan slutat av november.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen