Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 november 2017

  Mörka kor bromsars byte även i mörker

  Varför hittar bromsar lättare till mörka kor än ljusa - även när det är mörkt? Det har lundaforskare tagit reda på.

  Svaret på gåtan ligger i ljuset som pälsen reflekterar. När solen skiner på svarta och mörkbruna djur som nötkreatur eller hästar, reflekterar pälsen polariserat ljus. Det är ett särskilt ljus med ljusvågor som svänger i samma plan – och ett ljus som bromsarna gillar. Därför dras de blodsugande insekterna hellre till mörka djur än till ljusa djur.

  – Tidigare har vi konstaterat att bromsarna ser och attraheras av polariserat ljus, men inte hur polariserat ljus från mörk, slät päls skiljer sig från annat polariserat ljus, säger biologen Susanne Åkesson vid naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

  PREMIUM: Okänt ostkrig hotar mejeribranschen

  Päls reflekterar mer än växtlighet

  Och bromsarna har ljuskänsliga ögon. Även i mörker kan bromshonorna lätt identifiera mörka djurpälsar, som hos mörka kor. Förklaringen är att solens strålar reflekteras mycket bättre om de träffar slät mörk päls än växtlighet.

  – I den här studien visar vi att det polariserade ljuset från en mörk päls skiljer sig från polariserat ljus från andra mörka ytor i omgivningen, säger Susanne Åkesson.

  LÄS MER: Ny fästingart trivs i betesmarkerLÄS OCKSÅ: Debatt – Bonde söker bank

  Relaterade artiklar

  Till toppen