Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 november 2017

  Okänt ostkrig hotar mejeribranschen

  Skånemejerier och dess franska ägare, mejerijätten Lactalis, har utmanat de bondeägda mejerierna i Sverige i en hemlig rättstvist kan ATL avslöja. Tvisten gäller en miljardmarknad för ost och beskrivs som en ödesfråga för organisationen Svensk Mjölk.

  I filmen ”Fight Club” från 1999 slåss Brad Pitts rollkaraktär Tyler Durden mot andra i ett slutet sällskap. Det finns bara en regel: Berätta ingenting.

  Näringslivets motsvarighet till Fight Club kan sägas vara ett så kallat skiljemål. Det är när en rättstvist avgörs utanför de allmänna domstolarna av jurister som bolagen själva betalar.

  Det är dyrt, det går snabbt och det är framför allt ofta hemligt.

  Dokument avslöjar

  Men ibland sipprar ändå detaljer ut. Av ett protokoll från Sveriges Advokatsamfund som skickats till Justitiekanslern framgår att Skånemejerier försökt ogiltigförklara de tre klassiska svenska ostvarumärkena Grevé, Herrgård och Präst i ett skiljemål.

   Lactalis har sitt huvudkontor i Laval i nordvästra Frankrike.
  Lactalis har sitt huvudkontor i Laval i nordvästra Frankrike.

  Varumärkena ägs av Sveriges bondeägda mejerier genom organisationen Svensk Mjölk, som sedan ett par år tillbaka endast jobbar med att förvalta just de tre varumärkena. När tidigare bondeägda Skånemejerier såldes till privatägda Lactalis för drygt fem år sedan skrevs ett licensavtal med Svensk Mjölk om att Skånemejerier skulle få fortsätta använda ostvarumärkena.

  I avtalet förband sig Skånemejerier AB och de nya ägarna att varje månad betala en licensavgift till Svensk Mjölk för att få använda varumärkena Grevé, Herrgård och Präst.

  Går till angrepp

  Men ATL kan nu avslöja att Skånemejerier och Lactalis gått till angrepp mot Svensk Mjölk och rät­ten till ostklassikerna. Attacken har utförts tillsammans med den prestigefyllda advokatbyrån Vinge och beskrivs i protokollet från Sveriges Advokatsamfund som ”mycket resurskrävande”:

  ”Skånemejerier har i målet gett in drygt 250 bilagor som bevisning”, uppger advokaterna från Vinge enligt protokollet.

   Av ett protokoll från Sveriges Advokatsamfund som skickats till Justitiekanslern framgår att Skånemejerier försökt ogiltigförklara de tre klassiska svenska ostvarumärkena Grevé, Herrgård och Präst i ett skiljemål.
  Av ett protokoll från Sveriges Advokatsamfund som skickats till Justitiekanslern framgår att Skånemejerier försökt ogiltigförklara de tre klassiska svenska ostvarumärkena Grevé, Herrgård och Präst i ett skiljemål.

  ”Förutom nämnda bevissäkring och bevisinsamling har Skånemejerier låtit ett marknadsundersökningsföretag genomföra två marknadsundersökningar avseende varumärkenas status. Marknadsundersökningarna har inneburit en hög kostnad för Skånemejeriers bevisning” fortsätter advokaterna.

  Utmanar Sverige

  Processen kan ses som ett första tecken på hur franska Lactalis, som är världens största mejeriföretag och som byggt mycket av sin framgång kring just ost, nu på allvar utmanar den svenska mejerimarknaden. På marknaden finns också livsmedelsföretag som Ica, Coop och Axfood som utmanar de bondeägda mejerierna med både egna varumärken och importerade produkter.

  Får stor betydelse

  En lyckad attack från Skånemejerier riskerar därför inte bara att leda till ”undergång” för Svensk Mjölk, den får även betydelse för andra aktörer på marknaden, menar Svensk Mjölks advokat.

  ”Det faller på sin egen orimlighet att övriga aktörer på marknaden på hårdost, vilken omsätter flera miljarder kronor per år, skulle finna sig i en situation där Skånemejerier ensamt inte omfattas av Svensk Mjölks ensamrätt till varumärkena”, skriver advokaten enligt protokollet från Sveriges Advokatsamfund.

  LÄS OCKSÅ: Mjölkkrisen tillbaka i sommar

  Skånemejeriers advokater svarar:

  ”Skånemejerier för en talan med yrkande om att Svensk Mjölks varumärken ska fastställas vara ogiltiga alternativt degenererade mellan Skånemejerier och Svensk Mjölk …” ”Varumärkena kommer alltså fortsatt att vara registrerade giltiga varumärken och Svensk Mjölk kommer fortsatt att vara regi­strerad innehavare av dessa. Hur and­ra licenstagare kommer att agera ligger helt utanför frågan i det aktuella skiljemålet.”

  Oklart resultat

  Enligt protokollet från Sveriges Advokatsamfund var slutförhandlingarna i skiljemålet planerade till den 27, den 30 och den 31 januari samt den 4 februari i år. Förhandlingarna ägde av allt att döma rum men hur det gick i målet framgår inte av protokollet.

  ATL har sökt Skånemejeriers VD José Antonio Lalanda, som meddelar via sin assistent att han inte vill kommentera ärendet.

  ATL har även sökt VD för Svensk Mjölk, Sven Ingvar Olsson.

  Lactalis

  Startades som ett ostföretag av fransmannen André Besnier 1933 och är i dag världens största mejeriföretag. Det mest kända egna varumärket är osten President. Huvudkontoret ligger i Laval i nordvästra Frankrike och företaget ägs fortfarande av familjen Besnier. Familjen Besnier har sagts vara hårda i affärer och sparsamma med information.

  När Lactalis köpte Skånemejerier av bolagets mjölkbönder för drygt fem år sedan blev köpesumman att Lactalis förband sig att betala Arlas kilopris för mjölken plus ett tillägg på 18 öre under tio år, ett avtal som alltså löper ut 2022.

  Osträttigheter för miljoner

  Skånemejerier tillverkar och säljer fortfarande ost under varumärkena Grevé, Herrgård och Präst.

  Svensk Mjölk AB omsatte drygt 36 miljoner kronor 2016 och drygt 40 miljoner kronor året innan.

  Svensk Mjölk AB ägs av Svensk Mjölk Ekonomisk förening, som är en branschförening för mejerier ägda av svenska mjölkproducenter. Svensk Mjölks verksamhet består i att förvalta varumärkena Präst, Grevé och Herrgård. Varumärkena licensieras ut till mejerier och andra företag som producerar eller säljer ostarna, till exempel Ica, Coop och Axfood.

  En eventuell förlust för Svensk Mjölk i skiljemålet bör, om den är lika kännbar som organisationens advokat befarade, synas i årsbokslutet för 2017.

  I styrelsen för Svensk Mjölk sitter representanter från Arla, Norrmejerier, 
Gäsene, Grådö, Gefleorten och Falköping men även från Skånemejerier ekonomisk förening, som 
tidigare ägde Skånemejerier AB.

  Källor: Protokoll från Sveriges Advokatsamfunds disciplinnämnd i kopia till Justitiekanslern och www.svenskmjolk.se

  LÄS ÄVEN: Välte med traktornLÄS OCKSÅ: ATL granskar: Arlabönder saknar insyn i sitt eget bolagLÄS OCKSÅ: Två skogsbruksplaner – helt olika värderingar på fastigheten

  Relaterade artiklar

  Till toppen