Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juli 2017

  Mobilt är melodin för årets skånska nötköttsföretagare

  Sövde

  Det går att driva ett framgångsrikt nötköttsföretag utan att investera i fasta anläggningar. Ett bra exempel är Markus Bengtsson i Veberöd. Den enda fasta installationen i hans vinteranläggning är eluppvärmda vattenkoppar, allt annat är flyttbart.

   Lugna och lätthanterliga djur är ett viktigt mål i avelsarbetet för Markus och Mia.
  Lugna och lätthanterliga djur är ett viktigt mål i avelsarbetet för Markus och Mia. FOTO: Marcus Frennemark

  Nu går de 50 dikorna på sommarbeten runt om i bygden. På strandängarna vid Sövdesjön går 25 kor med kvigkalvar som har 27 hektar att röra sig på. På annat håll betar lika många kor med tjurkalvar, på en tredje betesmark går kvigorna och på ett fjärde betar korna som inte ska betäckas igen.

  – Jag vill ha hyfsat stora betesmarker. Det blir rationellast så, säger Markus Bengtsson.

  Markus och sambon Mia Wennberg har utsetts till årets nötköttsföretagare i Skåne för att de byggt upp en lönsam verksamhet utan att ha egen mark eller byggnader. Vinterdjurhållningen sker på arrenderad mark i direkt anslutning till parets villa i utkanten av Veberöd.

   Markus Bengtsson, årets nötköttsföretagare i Skåne.
  Markus Bengtsson, årets nötköttsföretagare i Skåne. FOTO: Marcus Frennemark

  Bara vattenkopparna sitter fast

  En rejäl uppsättning med fångstgrindar, som lätt kan transporteras ut på betesmarkerna, är en oumbärlig del av verksamheten. Vinterbetesmarken plöjs upp varje vår och sås med helsäd som ensileras. Vetedrank och halm kompletterar rundbalsensilage i vinterutfodringen.

  – Allt i djurhållningen är mobilt, plåthallar och grindar. Vattenkopparna är det enda som är fast, säger Markus Bengtsson.

  Han har alltid haft ett stort djurintresse, som grundlades hos morbröderna som var mjölkproducenter, och satsade på en lantbruksutbildning. Men någon gård fanns inte i familjen så det blev arbete på annat håll, bland annat på Bollerup och Alnarp.

   Simmental korsas med charolais.
  Simmental korsas med charolais. FOTO: Marcus Frennemark

  De första 8 korna köpte Markus för 14 år sedan. Efterhand har antalet kor och rörelsen vuxit i takt med att han kunnat arrendera mer betesmarker.

  – Det kan vara pensionerade bönder som arrenderar ut och då kan jag få hjälp med tillsynen av djuren. Det är oerhört viktigt att ha full koll på djuren, säger Markus Bengtsson.

  Egen tallrik på lokal restaurang

  Korna är korsningar av simmental och charolais. Markus har en tjur av vardera rasen och dessutom en red angustjur som betäcker kvigorna. Han köper tjurar från stamboksförda besättningar och försöker ta stor hänsyn till djurens lynne i avelsurvalet.

  – Simmental mjölkar bra. Jag vill ha tunga avvanda kalvar på hösten, det är där pengarna finns.

  Tunga kalvar blir det. I höstas var snittvikten på tjurkalvarna 330 kilo. De säljs till andra uppfödare i bygden för slutgödning. En del av kvigkalvarna behålls, dels som rekrytering, men också för uppfödning till slakt. På senare år har Markus Bengtsson också sålt några slaktdjur till en lokal restaurang som lanserat den nya kötträtten ”Markus tallrik” med ett urval från flera styckdetaljer.

  Med stigande köttpriser har lönsamheten in dikalvsproduktionen varit hygglig de senaste åren. Det behövs om återväxten inom näringen ska tryggas, menar Markus.

   Markus Bengtsson och sambon Mia Wennberg trivs med sina djur. Till familjen hör också dottern Matilda, 14 år.
  Markus Bengtsson och sambon Mia Wennberg trivs med sina djur. Till familjen hör också dottern Matilda, 14 år. FOTO: Marcus Frennemark

  Deltidsbönder

  Både Markus och Mia har andra arbeten vid sidan om företaget. Markus gör själv de flesta jobben med djuren, men Mias insats med framför allt tillsynen är viktigt.

  – I kalvningstider från slutet av mars och i april vill vi försöka hålla oss hemmavid så mycket som möjligt. Allt kan hända med djur, säger Mia.

  Kommer rörelsen att växa vidare?

  – Svårt att säga. Fler djur kräver mer betesmark, men jag försöker se möjligheter så man vet aldrig, säger Markus.

   Välväxta dikalvar på sommarbete.
  Välväxta dikalvar på sommarbete. FOTO: Marcus Frennemark

  LÄS MER: Övedskloster först med ny köttrasLÄS OCKSÅ: Mer svenskproducerat kött i riksdagenLÄS OCKSÅ: Svenskar bland de våldsammaste djuraktivisterna i EuropaLÄS MER: Så ska HK Scan återta Sverige

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen