Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 2017

  Minkfarmare misshandlad när gården attackerades

  En minkfarmare i Falkenberg misshandlades när han försökte stoppa ett tjugotal aktivister som tagit sig in på anläggningen. Han har tidigare fått ta emot hot från maskerade personer.

   En minkfarm har utsatts för två attacker i månaden det senaste halvåret från en grupp djuraktivister. I går gick det överstyr och våld kom till användning.
  Bild 1/2 En minkfarm har utsatts för två attacker i månaden det senaste halvåret från en grupp djuraktivister. I går gick det överstyr och våld kom till användning. FOTO: Helge Rubin
  Bild 2/2 FOTO: Helge Rubin

  Under lördagseftermiddagen samlades ett tjugotal djurrättsaktivister utanför minkfarmaren Niclas Petterssons gård utanför Falkenberg.

  – Det var kaosartat. De var så många och de vägrade att lämna området, vad jag än sa eller gjorde, säger Niclas Pettersson till tidningen GT/Expressen.

  Niclas Pettersson fick ta emot knytnävsslag i ansiktet och han sprejades i ansiktet och på glasögonen med röd färg.

  Fyra personer försökte stoppa aktivisterna när de hoppade över stängslet.

  – Vi försökte bara hindra dem från att skada djuren och gården, säger Niclas Pettersson.

  LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot aktivister

  Polisen fick larmet 14:15 och klassificerar händelsen som olaga intrång och misstänkt misshandel.

  Niclas Petterssons gård har attackerats flera gånger och han anade att något var på gång efter ett Facebook-inlägg som antydde en aktion idag söndag. Men istället kom den på lördagen.

  – Jag försökte helt enkelt få bort dem allihop från min gård. De har inget där att göra. Det sket de i och en av dem tog sig rätten att klippa till mig, säger han till GT/Expressen som frågar om han slog tillbaka.

  – Jag vet inte ärligt talat. Det tror jag inte. Däremot knuffade jag till en person som försökte spreja ner mig med ytterligare sprayfärg. Det var som sagt en tumultartad situation och ur mitt perspektiv så gör de inbrott på min egendom, säger Niclas Pettersson.

  Han säger att han känner sig hotad till livet efter tolv attacker mot gården de senaste sex månaderna. Vid ett tillfälle var aktivisterna maskerade. Senare dök det upp en bild på sociala medier. Bilden föreställde ett skelett upphängt i en snara och bar texten: Niclas, före detta minkfarmare.

  – Jag har begärt besöksförbud mot en av de som profilerar sig i den här grupperingen. Det beror mycket på att han tidigare är straffad för så pass grova brott att jag fruktar för min egen och mina barns säkerhet, säger Niclas Pettersson.

  LÄS OCKSÅ: Högg ved i nyckelbiotop – döms till böterLÄS OCKSÅ: Suget efter HVO-diesel ökarPREMIUM: Ikea ratar blågula julgranar

  Attacker mot minkuppfödare

  År 2013 genomfördes ett flertal attacker mot minkgårdar vilket resulterade i fem domar, bland annat för en anlagd brand då ett garage brann ner. Två fängelsestraff på 2,5 år utdömdes. De dömda är kända djuraktivister och i oktober träffades dessa på ett läger i Horred för att fira att prövotiden för en av de deltagandes villkorliga frigivning inte kunde förverkas i händelse av en ny dom, skriver tidningen Land Lantbruk i fredagens nummer.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen