Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 maj 2017

  Så skyddar du dig mot aktivister

  Djurrättsgrupper är ett hot mot djurägare och kan skapa oro. Anders Drottja, som arbetar med krisberedskap på LRF, ger tipsen hur man ska tänka för att skydda sig.

  FOTO: Malin Eborn

  Vanlig vaksamhet och misstänksamhet räcker långt för den som kan vara i riskzonen för attacker från djurrättsaktivister.

  Djurrättsgrupper är ett hot mot djurägare. Som ATL flera gånger skrivit om kan det vara allt från mjölkbönder som hatas i sociala medier till rena mordbränder mot minkuppfödare.

  – Det här är nog en oro som gnager i bakhuvudet ibland på många, men jag tror det är få som oroar sig dagligen, säger Anders Drottja, som bland annat arbetar med krisberedskap på LRF.

  Tillsammans med branschorganisationerna för mink, ägg, fågel, mjölk, nöt och gris har han särskild koll på säkerheten i branschen. Ibland blir han kontaktad av oroliga medlemmar.

  – Det går i vågor. Det är svårt att se något riktigt system i varför saker händer.

  LÄS MER: Betalas för att förstöra för landets djurbönder

   Anders Drottja, som bland annat arbetar med krisberedskap på LRF.
  Anders Drottja, som bland annat arbetar med krisberedskap på LRF. FOTO: Fredrik Stork

  Tas på större allvar

  I vintras deltog Anders Drottja på säkerhetskonferensen Folk och Försvar i Sälen och tyckte då att polisen tog frågorna på större allvar än tidigare.

  – Säpochefen använde ordet terrorbrott när han pratade om djurrättsaktivism. Det kändes trots allt betryggande.

  LÄS MER: Svenskar bland de våldsammaste djuraktivisterna i Europa

  Själv har han kontakt med personal inom polisen som har särskild koll på djurrättsbrott. Därför är det viktigt att djurbönder rapporterar tecken till aktivism.

  – Polisen behöver spaningsuppslag och tidiga signaler om vad som är på gång.

  Måste ha öppenhet

  Samtidigt får man inte vara överdrivet misstänksam.

  – Det är en balansgång. Det är viktigt att vanliga medborgare får besöka våra gårdar och se att djuren har det bra. De blir våra bästa ambassadörer, säger Anders Drottja.

  Om du misstänker djurrättsbrott

  Ordentlig belysning på gårdsplaner och vid stallar.

  Håll stallet låst men tänk på att det ska kunna utrymmas.

  Kameraövervakning både ute och inne.

  Håll koll på bilar som närmar sig djurstallar på konstiga tider. Skriv upp tidpunkt, bilmärke, bilnummer och vem du ser i bilarna. Ta gärna en bild om du kommer åt.

  Titta till stallet några extra gånger på ovanliga tider om du befarar intrång. Ser du någon du inte känner igen så försök att prata med personen. Ta gärna en bild. Aktivister brukar rekognoscera i förväg. Om de känner sig osäkra på när stallet är bemannat kan de låta bli att göra intrång.

  Kontakta LRF eller din branschorganisation. De kan samla och lämna information till polisen via särskilda kanaler.

  Polisanmäl om du får konstiga förfrågningar.

  ALLA ARTIKLAR I GRANSKNINGEN:

  Del 3: Planen för stulna hönsen – ”rent djurplågeri”Del 2: Får betalt för att förstöra för djurbönderDel 2: ”Djurrättsrörelsen måste ta starkare avstånd från brottslighet”Del 1: De saboterade rävjakten – och hotar med nya aktionerDel 1: Svenskar bland de våldsammaste djuraktivisterna i Europa

  Relaterade artiklar

  Till toppen