Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 augusti 2018

  Miljarddom mot Monsanto i glyfosatfall

  I den första domen i sitt slag råkar Monsanto på ett miljardbakslag om den kontroversiella kemikalien glyfosat.

   Monsanto döms till stort skadestånd till en man som använt kemikalien glyfosat regelbundet.
  Monsanto döms till stort skadestånd till en man som använt kemikalien glyfosat regelbundet. FOTO: makaule

  Den tyskägda jordbruksjätten ska betala 289 miljoner dollar (över 2,6 miljarder kronor) till en döende man. I sitt jobb som skolvaktmästare gick Dewayne Johnson runt och sprutade Ranger Pro, ett medel jämförbart med det mer kända Roundup, mot ogräs mer än varannan vecka i snitt. Nu är han döende i blodcancer, och hävdar att Monsanto inte varnat tillräckligt om riskerna med det glyfosathaltiga medlet.

  Och juryn i Superior Court of California håller med. Monsanto döms att betala sammanlagt 289 miljoner dollar, rapporterar nyhetsbyråer från San Francisco.

  Glyfosat är ett effektivt men omstritt medel, och Dewayne Johnsons fall är det första av ungefär 5 000 liknande i USA. Monsanto svarar att man ska överklaga domen.

  Råder oenighet

  Expertisen är oenig om hur farliga medlen är. Världshälsoorganisationens cancerenhet larc har beskrivit glyfosat som ”troligen cancerframkallande hos människor”. Men miljö- och hälsomyndigheter i både EU och USA har kommit fram till att sambandet inte är bevisat.

  Samtidigt anklagas myndigheterna för att ta för mycket politisk och ekonomisk hänsyn. EU var på vippen att förbjuda glyfosat förra året, men när Tyskland svängde över till ja-sidan fick kemikalien tillstånd för fem år till.

  Monsanto håller på att byta namn efter att ha blivit uppköpt av tyska kemibjässen Bayer.

  (TT)

  LÄS OCKSÅ: Bråttom för höstrapssådden i Mälardalen

  LÄS OCKSÅ: Brasiliens regering tar strid för glyfosat

  LÄS OCKSÅ: Den långa vägen till ett nytt godkännande

  Relaterade artiklar

  Till toppen