Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 augusti

  Brådis för höstsådden av raps

  Bristen på regn, som orsakat stora skördetapp, kan nu också äventyra höstsådden av raps. I Mälardalen börjar det bli bråttom medan odlare i södra Skåne kan ha hela augusti på sig

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Göran Berglund

  Det börjar bli bråttom för den som planerat för att så höstraps. Åtminstone i Mälardalen där fönstret kan vara öppet någon vecka till. Sedan är det försent och läge att fundera på alternativgrödor.

  Det är stora lokala skillnader i hur mycket regn som kommit. I till exempel Uppsalatrakten kom det 100 millimeter regn i förra veckan och många lantbrukare har redan sått eller är på väg ut för att så höstraps.

  På andra håll är det fortsatt torrt. Rådet till dem som inte fått regn är att gå ut på fältet, gräva och kolla om det finns fukt i jorden. Håll koll på prognosen om det väntas regn den närmsta veckan.

  – Ser det fortsatt torrt ut tycker jag att man ska avstå från att så höstraps i år. Det är en dyr etablering och utan någon väntad nederbörd kommer det sannolikt inte att gro, säger Anna Lindgren, rådgivare på Växtråd i Mälardalen.

  Hon föreslår i stället att satsa på höstvete.

  – Då är tidsfönstret öppet hela september i Mälardalen och chansen till nederbörd är större, säger Anna Lindgren.

   Anna Lindgren, rådgivare på Växtråd.
  Anna Lindgren, rådgivare på Växtråd. FOTO: Växtråd

  Inte lika bråttom i Skåne

  I den södra Sverige är det inte lika bråttom. Här går det att så höstraps hela augusti.

  – Rådet är att vänta med rapssådden tills det kommer ett rejält regn så att det blir fukt i marken, säger Anders Bauer, rådgivare på HIR Skåne.

  Han tror på en bra uppkomst och etablering i år eftersom jorden är uppvärm och de grödor som växt i somras sannolikt inte tagit upp den kväve som tillfördes i våras.

  – Kommer det bara vatten är förutsättningarna goda för att rapsen ska etablera sig fort, säger Anders Bauer.

  Den som planerar att så stora arealer bör dock inte vänta på regn utan börja så smått redan nu.

  – Kommer det ett väderomslag nu och det blir ett långvarig regnande i stället finns ju risken att du inte hinner så på så många fält som du tänkt dig, säger Anders Bauer.

  LÄS OCKSÅ: Torkan kan ge brist på foder i åratalLÄS OCKSÅ: Tyska spannmålsskörden sämre än befarat

  Läs mer om

  Till toppen