Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 augusti 2018

  KD: Hyr frysfartyg för att lagra kött

  Kristdemokraterna vill att staten betalar för infrysning av kött.

   Ebba Busch Thor på Björksätra gård.
  Ebba Busch Thor på Björksätra gård. FOTO: Fredrik Noreback

  De borgerliga partiernas presskonferenser med förslag apropå torkan duggar tätare än regnet just nu. I dag, onsdag, besökte Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor Björksätra gård i Huddinge. I samband med det presenterade hon vad partiet anser bör göras för att hjälpa torkdrabbade lantbrukare. Kristdemokraterna vill bland annat öka kapaciteten för att frysa in kött. Det tror de skulle minska slaktköerna.

  – Vi vill att Jordbruksverket ska få i uppdrag att hyra in till exempel frysfartyg, annars får vi mycket svenskt kött som tvingas kasseras i onödan, säger Ebba Busch Thor till ATL.

  Vad det skulle kosta och hur lätt det är att hitta tillgängliga frysfartyg, eller andra lokaler för frysförvaring, på kort sikt, har Kristdemokraterna ingen mer detaljerad bild av.

  – Vi är beredda att göra det som krävs. Summan beror ju på hur mycket kött som blir aktuellt och under hur lång tid. Men det kan röra sig om alltifrån några hundratusen till flera miljoner.

   Ebba Busch Thor (KD) på gårdsbesök på Björksätra gård, där lantbrukaren Lars Gillberg berättar om torkan. Till vänster skymtar Magnus Oscarsson (KD).
  Ebba Busch Thor (KD) på gårdsbesök på Björksätra gård, där lantbrukaren Lars Gillberg berättar om torkan. Till vänster skymtar Magnus Oscarsson (KD). FOTO: Fredrik Noreback

  Snabbare stöd

  Kristdemokraterna vill också att regelverket för miljöersättningar anpassas till det rådande läget, så att till exempel lantbrukare med ersättning för betesmark inte fråntas den om de varit tvungna att nödslakta djuren på grund av foderbrist. Jordbruksverket har redan slagit fast att länsstyrelserna inte ska göra avdrag för skötselfel som uppstått på grund av torkan.

  När det gäller direktstöden menar Kristdemokraterna att Sverige i dag ställer högre krav på kontroll och granskning före utbetalning än vad EU:s regler gör nödvändigt. Om en första granskning inte visar några problem med ansökan ska stödet betalas ut. I dag ställer EU krav på att en viss procent av alla stöd ska granskas närmare. Ebba Busch Thor säger att lantbrukaren kan bli återbetalningsskyldig om det senare visar sig vara fel i ansökan. Men det är Sverige som i första hand förlorar EU-stöd om EU-kommissionen finner att reglerna inte följts.

  LÄS OCKSÅ: Moderaterna vill krissänka dieselskattenLÄS OCKSÅ: Här är regeringens krispaket för torkan

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen