Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 september 2017

  Nu vill Helena till riksdagen

  LRF:s förra ordförande Helena Jonsson ställer upp i en nomineringsrunda för centerpartiet i Jönköping med sikte på att nå en riksdagsplats vid valet nästa år.

   När Palle Borgström tog över som ordförande väljer Helena Jonsson att kandidera till riksdagen som andranamn efter Annie Lööf på Jönköpingslistan.
  När Palle Borgström tog över som ordförande väljer Helena Jonsson att kandidera till riksdagen som andranamn efter Annie Lööf på Jönköpingslistan. FOTO: Ann Lindén

  Helena Jonsson har inte haft något officiellt uppdrag sedan hon avgick som LRF-ordförande vid stämman i maj men har nu blivit tillfrågad av centerpartiets Jönköpingsdistrikt om hon vill kandidera till en plats på riksdagslistan.

  – Efter en viss tvekan och funderande sa jag ja till att ställa upp i medlemsomröstningen för att se vilket stöd jag har bland medlemmarna och sen får vi se därifrån, säger Helena Jonsson.

  LÄS OCKSÅ Avhopp skapar ledarkris

  Högst på Jönköpingslistan, där Helena Jonssons namn finns med, står partiledaren Annie Lööf. Nomineringslistorna, som har gått ut bland medlemmarna, ska sedan behandlas av en nomineringskommitté och den 1 december ska partiets riksdagslista vara klar.

  Var det Annie Lööf som frågade dig om du ville ställa upp?

  – (Skratt) Det behöver jag inte tala om.

  Nomineringen innebär att Helena Jonsson enligt egen utsago för första gången blivit medlem i ett politiskt parti.

  Var det självklart att det skulle vara centerpartiet som fick dig att ställa upp? Hade du sagt ja om något annat parti hört av sig?

  – Det skulle mycket väl kunnat hända och det är klart att jag inte håller med om allting som centern gör och de positioner de har, men så är det väl med alla partier. Men det är absolut det som ligger närmast mig och min uppfattning.

  Vad är det som lockar?

  – Jag tycker att många saker har en tråkig utveckling i politiken med ökad polarisering. Och visst kan man gå hemma på gården och knyta handen i byxfickan och skriva arga inlägg på Twitter, men om man får den här chansen är man nästan skyldig att testa.

  Vi ska inte gå händelserna i förväg men är det självklart att du kommer att syssla med jordbruksfrågor om du hamnar i riksdagen?…

  – Naturligtvis finns det frågor som jag tycker att jag kan bättre än andra och som engagerar mig mer än andra, till exempel äganderättsfrågorna som är jätteviktiga och en förutsättning för en bra framtid och god förvaltning av våra naturresurser. Det är nog en fråga som jag inte kommer att kunna släppa.

  – Och frågor som rör livsmedelsstrategin, naturligtvis, det är frågor som jag brann för i LRF, men även frågor om lika möjligheter för stad och land, den typen av frågor.

  Helena Jonsson driver gården Galtås Södergård tillsammans med sin man Göran Johansson.

  LÄS OCKSÅ: Nye LRF-ordföranden valdes utan enhällighetLÄS OCKSÅ: ”Vi har fått nog”LÄS OCKSÅ: Höstbudgeten: Vägtrafikskatten är inte död

  Relaterade artiklar

  Till toppen