Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 27 mars 2017

  Avhopp skapar ledarkris i LRF

  Aldrig tidigare i modern historia har LRF:s valberedning haft en större utmaning att inte bara utse en ny ordförande efter Helena Jonsson utan också bemanna styrelsen efter nya avhopp.

   Marcus Söderlind.
  Bild 1/7 Marcus Söderlind.
   Sara Helgstrand.
  Bild 2/7 Sara Helgstrand.
   Vice ordförande Sven Erik Hammar.
  Bild 3/7 Vice ordförande Sven Erik Hammar.
   Lennart Nilsson.
  Bild 4/7 Lennart Nilsson.
   Jan Ehrensvärd.
  Bild 5/7 Jan Ehrensvärd.
   Palle Borgström.
  Bild 6/7 Palle Borgström.
   Sven Norup.
  Bild 7/7 Sven Norup.

  Valberedningens arbete att föreslå en ny ordförande i LRF var nog så svårt sedan både vice ordföranden tacka nej. Nu har arbetet har blivit än svårare sedan styrelseledamoten Annika Bergman väljer att kliva av sitt uppdrag mitt under mandatperioden. Det gör att underlaget av tänkbara kandidater minskar ytterligare.

   Ordförande Helena Jonsson
  Ordförande Helena Jonsson

  Annika Bergman säger att hon aldrig var en kandidat till att ersätta Helena Jonsson, som avgår som ordförande i maj efter sex år som ordförande och som vice innan dess.

  – Jag har aldrig kandiderat eller blivit tillfrågad, men det var inte därför jag valde att avgå. Jag har gett mina skäl till valberedningen, säger Annika Bergman till ATL.

  Överraskningarnas tid är inte förbi

  Hur allvarligt är det att Annika Bergman avgår mitt under en mandatperiod? Är det ledningskris i LRF?

  – Överraskningarnas tid är inte förbi, om jag säger så. Men vi har många duktiga människor ute i landet. Alternativet är att minska på styrelsen, säger Stig-Erik Karlsson, valberedningens ordförande.

  Styrelsen har idag elva ordinarie ledamöter.

   Annika Bergman
  Annika Bergman

  När det gäller ordförandeposten, varför tror du att folk inte vill kliva fram, beror det arbetsbelastning, inte tillräckligt attraktivt, eller vad?

  – Styrelsearbetet vill jag inte kommentera, men rent generellt är det ett tungt uppdrag som kräver jobb och engagemang, säger Stig-Erik Karlsson.

  Tre ledamöter ska omväljas

  Som ledamot väljs man på två år men ordförande väljs varje år. Tre ledamöter ska omväljas i år.

   Mikael Bäckström
  Mikael Bäckström

  Tidigare har de båda vice ordförandena Åsa Odell och Sven-Erik Hammar förklarat att de inte är beredda att greppa ordförandeklubban i LRF.

  Den normala successionsordningen inom LRF, både centralt och i regionerna, är att härda en framtida ordförande med några år som vice, och enligt Stig-Erik Karlsson har det aldrig hänt att både vice ordförande i LRF:s förbundsstyrelse tackat nej.

   Lotta Folkesson
  Lotta Folkesson

  När dessutom Lotta Folkesson tackat ja till att ta klubban i LRF Västerbottens regionstyrelse hamnar hon utanför listan av tänkbara kandidater i styrelsen, där hon nu suttit i fem år. Hon prioriterar det regionala arbetet.

  – Jag kandiderar inte till den posten (som förbundsordförande), det gör jag inte. Jag sitter i styrelsen i Västerbotten och där avgår tre av sex ledamöter, däribland ordförande, säger Lotta Folkesson.

  Tänkbara kandidater

  Kvar är då av tänkbara kandidater i styrelsen är Marcus Söderlind, Mikael Bäckström, Jan Ehrensvärd, Lennart Nilsson, Palle Borgström och Sven Norup. De fyra förstnämnda är relativt anonyma utanför styrelsen.

  Palle Borgström sitter i styrelsen på ”egna meriter” men hans koppling till mjölken och Arla Foods, där han också sitter i styrelsen gör att han förknippas alltför starkt till mejerinäringen, och det skulle enligt kretsordföranden som ATL talat med diskvalificera honom.

   Vice ordförande Åsa Odell.
  Vice ordförande Åsa Odell.

  Kvar är då rookien Sven Norup, som gör sin första mandatperiod i LRF:s förbundsstyrelse. Han har gedigen styrelse- och ordförandeerfarenhet i bland annat Lyckeby Stärkelsen och Kalmar Lantmän. Men i Kalmar var uppdraget mer ett tidsbegränsat uppdrag att hitta en lösning för föreningens framtid.

  Historiskt beslut

  Det urtunnade urvalet i LRF:s nuvarande styrelse kan göra att valberedningen tvingas till ett ännu historiskt beslut; nämligen att nominera en ordförandekandidat direkt utanför den nuvarande förbundsstyrelsen.

  _ Det är vår förhoppning att ha ett namn den fjärde april. Om detta kommer från styrelsen eller utifrån; vi får suga på den bollen så det blir lite spännande den dagen, säger Stig-Erik Karlsson.

  Läs mer: Annika Bergman till XL-byggLäs mer: Lämnar LRF:s styrelseLäs mer: ”LRF är en knölig organisation”Läs mer: Ingen given kandidat till posten som LRF-ordförande längreLäs mer: Sven-Erik Hammar kandiderar inte till ordförandeposten i LRFLäs mer: Åsa Odell ställer inte upp som LRF-ordförande

  Relaterade artiklar

  Till toppen