Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 maj 2017

  "Han borde avgått tidigare"

  Stefan Gård tycker Leif Denneberg borde tagit sitt ansvar som generaldirektör och slutat tidigare.

  Stefan Gård, ordförande i Sveriges Mjölkbönder och dess 1 200 medlemmar säger att Jordbruksverkets generaldirektör Leif Dennebergs beslut att sluta är en naturlig följd av de problem som Jordbruksverket haft, inte minst när det gäller att sköta EU-utbetalningarna.

  – Han borde ha insett att det här, att det inte skötts bra och oavsett vems felet är, så är det generaldirektörens ansvar. Jag vet inte om Leif Denneberg förstått hur viktiga EU-utbetalningarna är för oss för att täcka de merkostnader vi har, säger Stefan Gård.

  Nu är Jordbruksverket inne på det tredje året med sena utbetalningar.

  – Han borde ha avgått tidigare eller blivit entledigad, men det kanske var knepigt och blivit alltför rörigt, men då borde han satt ner foten, men det gjorde han inte, fortsätter Stefan Gård.

  Inget förslag på efterträdare

  Och att Dennebergs överordnande och andra politiker uttryckt förtroende för hur Jordbruksverket skötts, och i synnerhet med EU-utbetalningarna, finner han märkligt.

  Stefan Gård har inget förslag på ny passande generaldirektör för det för lantbruket så viktiga Jordbruksverket, men han är klar med vilken kravspecifikation som bör gälla.

  – Det krävs en person som har kännedom om villkoren för lantbruket i stort och vilken betydelse stödutbetalningarna har för lantbrukarnas ekonomi. Fungerade lantbruket skulle det kanske inte vara så allvarligt, men det är ju en kompensation för det kostnadsläge vi har och det arbete vi utför.

  Oroväckande

  Att Leif Denneberg väljer att sitta av sitt sista år under valåret 2018 tycker Stefan Gård är oroväckande och han kräver att nu om inte förr så måste det till handling.

  – Risken med att han sitter kvar ett år till är kanske att han då sitter kvar som en sköld och ursäkt för sena utbetalningar även 2017. Ska Leif Denneberg sitta kvar måste det bli ett år som vi kommer ihåg honom för något bra och inte för att han inte skötte utbetalningssidan, säger Stefan Gård.

  Läs mer: Leif Denneberg slutar på JordbruksverketLäs mer: Skarp kritik mot Jordbruksverket

  Relaterade artiklar

  Till toppen