Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 september 2020

  Ger grönt ljus – vargen i Skåne får skjutas

  Efter att flera får attackerats av varg i Skåne har nu bönderna fått nog. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har ansökt om skyddsjakt – och nu ger Länsstyrelsen grönt ljus. Beslutet gäller till 18 september i ett begränsat område runt Osby i norra Skåne, uppger myndigheten i ett pressutskick.

   Beslutet om skyddsjakt gäller till 18 september i ett begränsat område runt Osby i norra Skåne, uppger Länsstyrelsen i ett pressutskick.
  Beslutet om skyddsjakt gäller till 18 september i ett begränsat område runt Osby i norra Skåne, uppger Länsstyrelsen i ett pressutskick. FOTO: Göte Eriksson/TT

  Vid tre olika tillfällen i helgen angrep och dödade vargen flera får i Osbytrakten. Analysen som länsstyrelsen har låtit göra visar att det handlar om en ung tik från ett revir i Gävleborg, som även har gjort sig skyldig till angrepp i Örebro län, Västra Götalands län och Jönköpings län mellan maj och juli i år. Tiken kan också eventuellt kopplas till ett angrepp i Kronobergs län i förra veckan, men där finns ännu inte något analysresultat.

  Läs också: Sju angrepp på en månad – nu avslutas skyddsjakten

  I bedömningen ifall det skulle bli tal om skyddsjakt har hänsyn tagits till vargens genetiska betydelse för den svenska vargstammen, som har problem med inavel.

  En ansökan om skyddsjakt lämnades in av Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och eftersom vargen inte bedöms som genetiskt värdefull ville organisationen att länsstyrelsen tar ett beslut snarast.

  – Nu har vi jobbat fram en jaktledare om det blir skyddsjakt, så det är förebrett, sade Jan Hultgren, verksamhetsutvecklare på LRF Skåne, till TT tidigare i veckan.

  Läs också: Så skyddar du bäst dina djur mot rovdjursangrepp

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen