Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 september 2018

  Hundar, inhägnader och lapptyg - vetenskapligt bäst mot rovdjur

  En ny kartläggning har gått igenom hur effektiva olika åtgärder för att förhindra angrepp av rovdjur på tamdjur egentligen är. Hundar, inhägnader och lapptyg konstateras vara vetenskapligt pålitliga.

   Hundar och stängsel är två åtgärder som ger effekt och är vetenskapligt pålitliga. Arkivbild.
  Hundar och stängsel är två åtgärder som ger effekt och är vetenskapligt pålitliga. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  21 författare från tio länder har granskat 114 vetenskapligt publicerade artiklar som mätt effekten av åtgärder som ska minska risken för eller omfattningen av rovdjursangrepp på tamboskap.

  Enligt studien läggs stora resurser varje år på att skydda tamdjur från rovdjursangrepp, men ofta utan vetenskapliga belägg eller evidens för att metoderna faktiskt fungerar. Enligt forskarna i studien borde större fokus läggas på evidens vid stora ekonomiska investeringar från till exempel myndigheter.

  SLU bidrar i studien

  En av huvudförfattarna i studien är Ann Eklund på institutionen för ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Hon trycker på att evidensbaserad förvaltning kommer bli allt viktigare i framtiden.

  – Att mäta effekten av de åtgärder som används för att förebygga rovdjursangrepp är nödvändigt för att vi ska kunna använda dem på ett effektivt sätt. Eftersom de vetenskapliga utvärderingarna fortfarande är så få vill vi uppmuntra till samarbeten mellan djurägare, rovdjursförvaltare och forskare för att tillämpa åtgärderna på ett sätt som tillåter vetenskaplig utvärdering. På så sätt kan vi gå mot en evidensbaserad förvaltning som sparar tid, pengar och både tamdjur och rovdjur, säger Ann Eklund.

  Hundar, inhägnader och lapptyg

  Forskarna konstaterar även i sin rapport att hundar, inhägnader och lapptyg är vetenskapligt pålitliga metoder för att skydda tamdjur mot rovdjursangrepp.

  Andra åtgärder som jakt och flytt av rovdjur, ljud- och ljusskrämmor kan enligt studien vara lämpliga och fungera, men måste testas ytterligare. I nuläget är det oklart vilken effekt dessa har och det kan enligt forskarna leda till att myndigheter och tamdjursägare spenderar stora pengar och tid på lösningar som kanske inte löser problemet.

  Hela rapporten går att läsa på PLOS Biology.

  LÄS OCKSÅ: Vargen väljer hagar vid vattenLÄS OCKSÅ: Expert: Stängsel stänger inte ute alla rovdjur

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen