Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 oktober 2019

  Flopp för dansk satsning på djurvälfärd

  Herning

  Dansk satsning på djurvälfärd med hjärtmärkning går sämre än väntat. För två år sedan lanserades satsningen – nu har Danish Crown sagt upp avtal med flera producenter.

  FOTO: Klas Andersson

  När hjärtmärkningen lanserades av danska staten 2017 delades den in i tre olika nivåer med ett, två eller tre hjärtan där garderingen fungerar så att ju fler hjärtan – desto bättre djurskydd.

  Vid lanseringen såg satsningen lovande ut och inledningsvis stod produkter med hjärtmärkningen för en fjärdedel av marknaden för färskt, danskt griskött som såldes i landet. Men nu har försäljningen avtagit i flera kategorier och Danish Crown har sagt upp avtalen med grisbönder som producerat fläskkött inom kategorin med ett hjärta.

  Läs mer: Knorren ger danska uppfödare extra betalt

   Från ett till tre hjärtan i dansk djurvälfärdsmärkning.
  Från ett till tre hjärtan i dansk djurvälfärdsmärkning. FOTO: Marcus Frennemark

  Ingen succé i butik

  Enligt Christian Fink Hansen, VD för Landbrug & Fødevarers grissektion, var det nivån med ett hjärta som man hoppades skulle stå för de största volymerna. Men nu säljs i princip inget griskött inom kategorin med ett hjärta i butikerna.

  – I debatten hör man ofta att konsumenterna efterfrågar god djurvälfärd. Men här ser vi tydligt att även om konsumenterna säger att de vill köpa så gör de det inte, säger Christian Fink Hansen.

  Återgår till konventionell produktion

  Nivån med ett hjärta innebär att grisarna inte får svanskuperas och nivån med två hjärtan innebär att grisarna hållits enligt motsvarande svensk standard och märkningen med tre hjärtan motsvarar ekologisk produktion.

  Nu har de flesta som tidigare hade kontrakt för märkningen med ett hjärta återgått till konventionell produktion.

  – Det är tråkigt när det inte går vägen. Detta skulle vara ett steg för ökad lönsamhet för danska grisbönder och vi har producenter som investerat för att vara med i hjärtsystemet, säger Christian Fink Hansen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen