Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 september 2017

  Flodvågen tog hela hans odling

  Flodvågen svepte med sig hela Federico Rusticis grönsaksodling i Livorno och dödade sju personer på sin väg ner mot havet. Totalt förlorade bönderna i området mångmiljonbelopp.

  Men bondeledaren Roberto Moncalvo hävdar att den här typen av katastrofer kan undvikas – med böndernas hjälp.

   Frivilliga jobbar för att rensa upp efter flodvågens förstörelse.
  Frivilliga jobbar för att rensa upp efter flodvågens förstörelse. FOTO: Kristina Wallin
   Federico Rustici har blivit av med hela sin grönsaksodling, men har fått hjälp av hundratals volontärer för att röja upp.
  Federico Rustici har blivit av med hela sin grönsaksodling, men har fått hjälp av hundratals volontärer för att röja upp. FOTO: Kristina Wallin

  Det var med bävande hjärta Federico Rustici åkte till sin odling morgonen efter översvämningen som inträffade natten mellan lördag och söndag förra veckan. Han visste redan att det fanns dödsoffer alldeles intill och att situationen var katastrofartad. Trots det blev det en chock för honom när han kom fram.

  – Det fanns ingenting kvar. Mina fält var fulla av vatten och lera. Dessutom fanns det ett tiotal bilar, mina egna traktorer och redskap utspridda på dem. Jag kände inte ens igen stället, konstaterar han med tårar i ögonen vid tanken.

  LÄS OCKSÅ Jättehagel förstörde italienska skördar

   Jordbruksmarken är full av skräp som förts dit av flodvågen, även från mil därifrån.
  Jordbruksmarken är full av skräp som förts dit av flodvågen, även från mil därifrån. FOTO: Kristina Wallin

  Det kraftiga regnet på natten hade bildat en flodvåg från kullarna ovanför staden Livorno, där han har sina fält, och hade en sådan kraft att den på en kort stund dödat sju personer, varav en hel familj som låg och sov när vattnet strömmade in i deras bostad.

  – Som tur är bor vi inte vid odlingen. Annars hade jag inte stått här i dag, säger han.

  Volontärer ställer upp

  Situationen verkade hopplös. Federico har investerat allt i odlingen. Men då kom hans syster på att de kunde använda sig av sociala medier för att få hjälp. Hundratals människor kom, utrustade med stövlar och redskap, eller bara sin egen muskelstyrka, för att hjälpa Federico att röja. Och samma sak hände hos i stort sett alla de drabbade. Volontärerna byter av varandra hela tiden, så det finns alltid nya, friska krafter att ta till.

   Silvia Landi och Maria Grazia Catania har köpt pumpor för att stödja den drabbade jordbrukaren Federico Rustici.
  Silvia Landi och Maria Grazia Catania har köpt pumpor för att stödja den drabbade jordbrukaren Federico Rustici. FOTO: Kristina Wallin

  Det enda som klarat sig undan vattnet var en container full med pumpor. När ATL besöker området står folk i kö för att köpa pumporna och stödja Federico i den svåra stunden. Bland dem finns Silvia Landi och Maria Grazia Catania, som har en shoppingbag full.

  – När vi hörde att vi kunde hjälpa till på det här sättet tvekade vi inte en sekund. Det var självklart för oss att komma hit och köpa för att hjälpa den här unge bonden, konstaterar Silva och Maria Grazia nickar instämmande.

  Ta hand om övergiven mark

   Coldirettis ordförande Roberto Moncalvo hävdar att alla kan ta sin del av ansvaret för att sådana här katastrofer blir mindre vanliga.
  Coldirettis ordförande Roberto Moncalvo hävdar att alla kan ta sin del av ansvaret för att sådana här katastrofer blir mindre vanliga. FOTO: Kristina Wallin

  Även Roberto Moncalvo, ordförande för Coldiretti, Italiens största bondeorganisation. har kommit för att besöka Federico. Han anser att större delen av skadorna hade kunnat undvikas.

  – De här vattenbomberna gör så stor skada, eftersom ingen håller efter skog och fält längre upp mot kullarna. De övergivna skogarna brinner ofta, och när de här kraftiga regnen kommer för vattnet med sig grenar och kvistar längre ner i dalen. Där träffar de på bäckar och älvar som ingen sköter om, och det blir stopp. Sedan skapas flodvågen som förstör allt på sin väg, förklarar han.

  LÄS OCKSÅ Torkan kostar italienska bönderna 20 miljarder SEK

  – Vi har föreslagit att bönderna ska få betalt för att ta hand om övergiven mark. På så sätt skulle skogen, fälten och vattendragen hållas rena och de svåraste katastroferna undvikas, fortsätter han.

   Federico Rustici blev av med sina traktorer och alla sina redskap.
  Federico Rustici blev av med sina traktorer och alla sina redskap. FOTO: Kristina Wallin

  Alla måste ta ansvar

  Statistiken visar att regnen blivit färre och våldsammare de senaste åren. Trots det tycker inte Roberto Moncalvo att man kan lägga hela skulden på klimatförändringarna.

  – Nej, här måste vi alla ta vårt ansvar. Politikerna måste se till att det finns någon som rensar i naturen, men även den vanlige konsumenten kan ta sitt ansvar genom att köpa närproducerat i så stor utsträckning som möjligt. På så sätt blir fler fält använda och bönderna vår möjlighet att överleva, säger han.

  LÄS OCKSÅ Tusentals kor på drift efter Harvey

   Vattnets kraft gjorde att även hela bilar förflyttades hundratals meter.
  Vattnets kraft gjorde att även hela bilar förflyttades hundratals meter. FOTO: Kristina Wallin

  Tar nya tag

  Federico Rustici har fortfarande inte haft tid att fundera på hur mycket han förlorat på översvämningen, men det handlar om åtskilliga hundratusentals kronor. Därför är framtiden oviss just nu.

  – Men jag måste komma igång igen, det finns inga alternativ. Det här är livet jag valt för mig själv, och det är det här jag vill göra med mitt liv, säger han bestämt.

  LÄS OCKSÅ Bönder i tusental demonstrerar mot avtalVIDEO Hästarna fick flytta in i huset

  Italien hårt drabbat

  Sedan 2002 har Italien investerat knappt 80 miljarder kronor i förebyggande arbete mot naturkatastrofer.

  Under samma tid har katastrofer som kunnat undvikas kostat 200 miljarder kronor.

  Sedan 1992 har Italien förlorat drygt en fjärdedel av sin jordbruksmark. Den har antingen övergivits eller bebyggts. I båda fallen kan det lättare uppstå flodvågor vid kraftiga regn.

  Den senaste översvämningen i Livorno dödade sju personer, som drunknade i sina hem, och förstörde stora delar av jordbruksmarken i området. Skadorna uppgår troligen till minst 70 miljoner kronor bara för jordbruket.

  LÄS OCKSÅ Snöskador för miljarder

   Vattnet har förstört traktorerna.
  Vattnet har förstört traktorerna. FOTO: Kristina Wallin

  Relaterade artiklar

  Till toppen