Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 januari 2017

  Snöskador för miljarder i Italien

  ITALIEN.

  Större delen av grönsaksproduktionen har gått förlorad, och mjölkbönderna har förlorat halva sin produktion och även djur.

   Jordbruksorganisationerna talar om skador för minst sju miljarder efter snöovädret i Italien.
  Jordbruksorganisationerna talar om skador för minst sju miljarder efter snöovädret i Italien. FOTO: Kristina Wallin

  Södra Italien förväntar sig inte snö och upp till åtta minusgrader ens i januari. Deras jordbruk bygger till stor del på grönsaks- och fruktodling, som behöver värme året om. Därför blev skadorna enorma när snön föll upp till två meter, och kylan höll i sig i flera dagar.

  Giuseppe Aloisio odlar vindruvor och grönsaker bara en mil från havet i närheten av Taranto i Apulien. Där går temperaturen sällan under fyra plusgrader ens under natten i januari, nu gick den aldrig över nollstrecket i flera dagar. Han förlorade direkt hälften av grönsaksproduktionen på tomater, aubergin och paprika. De fanns i växthus som ramlade ihop totalt under snötyngden.

  – Men troligtvis har även resten av växthusen och grönsakerna skadats, jag har inte hunnit kontrollera allt än, berättar han.

  Kan inte ersätta det som är förstört

  Bara de raserade växthusen kostar en halv miljon kronor att sätta upp igen. Om man lägger till alla de förstörda vinrankorna och skadorna på de andra växthusen går notan på över en miljon.

  – Jag kommer inte att ersätta det som är förstört nu på en gång, det kan jag inte. Jag är realist och inser att staten inte kommer att ge oss några pengar de närmaste åren, när det fortfarande finns en massa jordbrukare i de jordbävningsdrabbade områdena som inte ens har sina hem kvar, konstaterar Giuseppe Aloisio.

  – Många jordbrukare i närheten har fått i stort sett allt förstört, och kommer att lägga ner sin produktion, men vi kan överleva i alla fall. Min jordbruksorganisation Coldiretti håller på att försöka hitta lösningar för oss, vi får hoppas på det bästa.

  Mjölkbönderna blev utan vatten och el i flera dagar, och många förlorade djur som inte klarade av kylan och att vara utan vatten. De som lyckades mjölka ändå kunde inte få iväg sin mjölk. Vägarna var oframkomliga i flera dygn, eftersom det inte finns någon organiserad snöskottning i södra Italien. Flera människor dog eftersom de bodde i hus utan värme.

  Skador för minst sju miljarder

  Jordbruksorganisationerna talar om skador för minst sju miljarder svenska kronor. I hela Italien söder om Rom har snön och kylan gjort att minst hälften av grönsaksproduktionen, på sina ställen hela, försvunnit över en natt, och mjölkproduktionen har halverats.

  Jordbruksministern Maurizio Martina har sagt att regeringen är beredda att deklarera katastroftillstånd i hela södra Italien. Regionen Apulien har redan gjort det, och andra regioner kommer troligen att göra det de närmaste dagarna. De drabbade områdena står för två tredjedelar av den italienska grönsaksproduktionen, hela produktionen av citrusfrukter och en femtedel av mjölkproduktionen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen