Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 februari

  Fågelinfluensa på hobbybesättning utanför Göteborg

  Ett 30-tal höns och 10-tal ankor i Ale nordost om Göteborg har drabbats av fågelinfluensa. Enligt Jordbruksverket rör det sig om samma typ av fågelinfluensa som tidigare i år påvisats på fjäderfä och vilda fåglar i Skåne, Blekinge och Kalmar län.

   Höns i Ale har fått fågelinfluensa. Hönorna på bilden är inte de drabbade.
  Höns i Ale har fått fågelinfluensa. Hönorna på bilden är inte de drabbade. FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT

  Alla fåglarna på hobbybesättningen har avlivats och sanering pågår. Enligt länsstyrelsen i Västra Götaland har djuren i Ale troligtvis blivit smittade av vilda fåglar.

  – Hönorna började dö i ganska hög omfattning. Det är så misstanken kom, säger Ulf Lövdahl, enheten för veterinär och djurskydd på länsstyrelsen i Västra Götaland till Göteborgs-Posten.

  Jordbruksverket har inte upprättat några nya restriktionsområden i närheten av den smittade besättningen, utan Skyddsnivå 2 gäller fortfarande.

  Skyddsnivå 2 innebär:

  • Du som håller fjäderfä eller hägnat vilt ska hålla dem inomhus. Om detta inte är möjligt av djurskyddsskäl kan ankor, gäss och strutsfåglar hållas inhägnade utomhus, men fåglarna ska ges foder och vatten inomhus eller åtminstone under tak.

  • Andra fåglar i fångenskap inklusive hobbyflockar ska hållas inhägnade. Foder och dricksvatten ska ges inne eller under ett skydd utomhus.

  • Det är förbjudet att ställa ut och tävla med fåglar.

  Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland

  LÄS OCKSÅ:Nytt fall av fågelinfluensa i SkåneÖver 80 000 avelshöns avlivade på BlentaYtterligare 700 000 hönor avlivas i SmålandInfluensautbrottet växer – 1,3 miljoner höns avlivasMyndigheterna kraftsamlar mot stora virusutbrottetMassavlivning av höns efter virusutbrott i Kalmar län

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen