Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 augusti 2020

  EU-kommissionen kräver svar om ”svenska” vodkan

  Lantmännen Reppe AB har lämnat in klagomål till EU-kommissionen där de menar att kravet på att vodkan ”Svedka” enbart får spädas med svenskt vatten strider mot EU:s lagstiftning. EU-kommissionen vill nu ha en förklaring från svenska myndigheter.

  FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

  Som ATL tidigare rapporterat om har det pågått en segdragen strid mellan Livsmedelsverket och Lantmännen Reppe AB, som tillverkar starksprit i sin fabrik i Lidköping.

  Enligt Livsmedelsverket får deras vodka ”Svedka” inte marknadsföras som svensk vodka då företaget transporterar den koncentrerade 96-procentiga spriten till USA för att där spädas med vatten.

  Livsmedelsverket vann målet i förvaltningsrätten tidigare i år.

  Lantmännen Reppe AB lämnade då in ett klagomål till EU-kommissionen. I klagomålet skriver man bland annat att kravet på svenskt vatten varken är nödvändigt eller proportionerligt. Man lyfter även att svenskt vatten måste uppfylla kraven i EU:s vattendirektiv och skiljer sig därmed inte från annat vatten som uppfyller dessa krav.

  Begär svar från myndigheter

  Efter EU-kommissionens granskning av klagomålet begär de nu svar från svenska myndigheter. De vill, inom två månader, tillhandahålla en detaljerad motivering till varför det anses nödvändigt att kräva att utspädningen äger rum i Sverige.

  Kommissionen anser också att det, enligt Lantmännens klagomål, inte finns någon särskild kunskap om varför det är nödvändigt att enbart kräva att svenskt vatten får användas, vilket räknas som en tillräcklig grund för att få en motivering.

  ATL har sökt både Livsmedelsverket och Lantmännen Reppe AB för en kommentar men utan framgång.

  FOTO: Constellation Brands

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen