Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 mars 2020

  Domen: Lantmännens vodka inte svensk

  För att Lantmännen ska få kalla sin vodka Svedka för svensk, krävs både svenskt vatten och tillverkning i Sverige. Så lyder senaste domen i förvaltningsrätten – men Lantmännen tänker överklaga.

   Lantmännens vodka, Svedka, har blivit en succé bland annat i USA, men enligt Livsmedelsverket får den inte marknadsföras som svensk vodka.
  Lantmännens vodka, Svedka, har blivit en succé bland annat i USA, men enligt Livsmedelsverket får den inte marknadsföras som svensk vodka. FOTO: Mostphotos

  Under sju års tid har det pågått en segdragen strid mellan Livsmedelsverket och Lantmännen Reppe AB, som tillverkar starksprit i sin fabrik i Lidköping. Lantmännens vodka, Svedka, har blivit en succé bland annat i USA, men enligt Livsmedelsverket får den inte marknadsföras som svensk vodka.

  Anledningen är att ”svensk vodka” är skyddad beteckning enligt EU:s regler, och därmed måste uppfylla vissa krav. Livsmedelsverket anser att Lantmännen bryter mot en del av dessa krav när företaget transporterar den koncentrerade 96-procentiga spriten till USA för att där spädas med vatten.

  ”Svenskt ursprung på vattnet är en viktig del i det geografiska ursprung som karaktäriserar svensk vodka”, skriver förvaltningsrätten i Uppsala.

  Tänker överklaga

  Domstolen anser också att spädningen ska ske i Sverige.

  Lantmännen tänker överklaga domen.

  – Vi har mängder av skäl till att överklaga. Skotsk whisky är också en skyddad beteckning, men får transporteras koncentrerad och späs ut närmare konsumenten, vilket är bra av miljömässiga skäl. Och vad är definitionen av svenskt vatten? säger Magnus Kagevik, chef för division energi på Lantmännen där Lantmännen Reppe ingår.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen