Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 januari

  Tullverket svarar: EU förbjuder oss att stoppa stöldgods

  EU:s principer om fri rörlighet gör att internationella ligor kan föra ut stöldgods framför näsan på tullen utan att de kan ingripa.

  Den fria rörligheten för varor är en helig princip inom EU. Den är så stark att tullarna inte ens har rätt att avkräva kvitto för gods som med största sannolikhet är stulet.

  – Nej, det kan de inte göra. Misstanken om brott måste komma från något annat än själva varan, säger Josef Zila, senior professor i straffrätt vid Örebro universitet som forskat om bland annat smugglingslagen.

  – Om man använder varan för eget bruk så får man föra ut hur mycket man vill. De som fastnar vid utförsel i tullen kommer att gå till domstol och då blir det klart att de hade rätt att föra ut varorna, säger han.

  Det finns flera skäl till att tullen bakbinds.

  LÄS OCKSÅ: Orsaken till att tullen inte stoppar stulna maskiner

  EU:s fördrag om fri rörlighet har företräde framför svensk rätt och därmed blir det väldigt svårt att stifta inhemska lagar som låter tullen stoppa misstänkta transporter.

  Detta har upprört flera riksdagsledamöter, främst moderater och sverigedemokrater, som motionerat om ändring av lagarna. Skatteutskottet har behandlat dessa motioner och kommit fram till samma sak. Det går inte att lagstifta så att tullen kan ingripa. ”Tullverkets kontroller enligt inregränslagen tar således endast sikte på in- och utförselreglerade varor och inte på att utreda andra typer av brott.”

  Detta är pudelns kärna. Bara de varor som står listade i lagen kan stoppas och en avgränsning skulle bli mycket svår. Listan skulle bli oändligt lång. Riksdagen röstade ner motionerna. SD röstade emot. C och L avstod från att rösta.

  Undantag finns dock redan nu. Enligt penningtvättslagen kan man avkräva en person en förklaring om varifrån pengarna kommer. Likaså omgärdas krigsmaterial och kulturföremål av specialbestämmelser.

  Komplexa frågor

  Enligt Charlotte Zackari, chefsjurist på Tullverket, pågår inget arbete för att införa större rättigheter för tullen att kontrollera misstänkt stulet gods.

  – Tullverket har inte heller något pågående arbete med att begära detta. Däremot är det en ofta återkommande fråga men den har sin komplexitet som alla lagstiftningsärenden.

  Till skillnad från tullen har polisen stora befogenheter att utreda misstänkt stöld och häleri.

  Skulle inte tullteamet vid gränsen kunna innehålla en polis?

  – Det är egentligen ett enkelt problem och där kan man ändra lagen. Tulltjänstemännen har redan en massa befogenheter som är polisiära, konstaterar professor Josef Zila.

  Löfte från Löfven

  Statsminister Stefan Löfven åkte i höstas på en turné på landsbygden där han lovade att ta i med hårdhandskarna mot de internationella stöldligorna.

  – Den senaste tidens attacker är en attack mot hela vårt samhälle, hela vår demokrati. Ute på landsbygden är det vanligt med internationella ligor som står för hälften av bostadsinbrotten och majoriteten av stölder av jordbruksmaskiner som sedan tas ur landet. Det måste få ett stopp, sa han till tidningen Aftonbladet.

  Den bekämpningen ska främst ske genom samarbete mellan polis och tull samt de länder dit godset forslas. Justitieminister Morgan Johansson har fått i uppdrag att presentera ett åtgärdspaket under februari.

  På försäkringsbolagens samarbetsorganisation Larmtjänst är man hittills inte särskilt imponerad. Deras uppskattning säger att stulet gods värt mellan en och två miljarder kronor förs ut ur landet varje år.

  LÄS OCKSÅ: Stal maskiner för 4,5 miljonerLÄS OCKSÅ: Nekar till miljonstöld av hjullastare

  Till toppen