Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 augusti

  Efter Polarbröd-branden: Så påverkas Lantmännen Cerealia

  Polarbröd är en av Lantmännen Cerealias största kunder när det kommer till att leverera mjöl. Nu har alla leveranser till fabriken stoppats och det är oklart när man kommer i gång igen.

  – Det kan komma att påverka spannmålsprognosen, säger Karolina Valdemarsson på Lantmännen Cerealia.

   Konsumenter har redan börjat bunkra Polarbröds populära bröd på en del håll.
  Konsumenter har redan börjat bunkra Polarbröds populära bröd på en del håll. FOTO: LEIF R JANSSON / TT

  Det var under söndagen som branden på Polarbröds fabrik i Älvsbyn bröt ut och på måndagen stod det klart att hela byggnaden totalförstörts. Under tisdagen kan man läsa rapporter om allt ifrån hur brödhyllorna i mataffärerna börjat tömmas efter att folk bunkrar, till berättelser från chockade anställda som är oroliga över sin framtid.

  Men det är inte bara anställda och konsumenter som påverkas av den ödestigna branden. Alla leveranser till Älvsbyn har snabbt ställts in. Ett av de företag som levererar mjöl till Polarbröd är Lantmännen Cerealia.

  – Polarbröd är en viktig kund till oss men vi står inte och faller på grund av det här, säger Karolina Valdemarsson, Sverigechef på Lantmännen Cerealia och tillägger det främst är mjölleveranser på kort och medellång sikt som påverkas.

  Hur stora volymer handlar det om?

  – Jag har inte exakta siffror men vi kommer kunna köra våra anläggningar på ett bra sätt ändå.

  Hon vill inte spekulera i hur branden kommer påverka den totala brödmarknaden och inte heller om när leveranserna kan förväntas starta igen.

  – Det är svårt att veta när produktionen kommer vara i gång igen men vi har stort förtroende för att Polarbröd kommer hitta bra lösningar och då kommer vi vara redo för att stötta.

   Karolina Valdemarsson, Country Managing Director Swede på Lantmännen Cerealia.
  Karolina Valdemarsson, Country Managing Director Swede på Lantmännen Cerealia. FOTO: Lantmännen

  Satsar på Bredbyn

  Både Polarbröds största ägare Karin Bodin och företagets vd Anders E Johansson är övertygade om att man kommer bygga upp fabriken, till varje pris. Under tiden satsar Polarbröd på sin andra fabrik i Bredbyn.

  – All energi läggs nu på att maximera produktionen där men vi kommer behöva finna samarbete med andra producenter för att klara den här övergångsperioden, sa Karin Bodin till SVT på tisdagsmorgonen.

  En storsatsning på Bredbyn borde kunna underlätta för Lantmännen Cerealia som i så fall skulle kunna leverera dit i stället. Men exakt hur det ser ut och vilka volymer det skulle kunna handla om är för tidigt att spekulera i.

  – Vi väntar på Polarbröds besked, det vill inte jag uttala mig om. Alla mina tankar går till Polarbröd och hela Älvsbyn, säger Karolina Valdemarsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen