Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 oktober 2019

  Delar allt lika – de driver gården som par

  Fjällbacka.

  Två gårdar, 270 tackor och 40 dikor. Sara och Marcus Toreld lever sin dröm och driver lantbruket på Grimslättgård tillsammans. De har olika roller men delar lika på arbete - och ekonomi.

   Marcus Toreld vallar fåren, en av alla sysslor han delar med hustrun Sara på Grimslättgård.
  Marcus Toreld vallar fåren, en av alla sysslor han delar med hustrun Sara på Grimslättgård. FOTO: Anna Sigvardsson Högborg

  Detta är en artikel ur nr 10/2019 av tidningen Lantmannen. För att få veta mer om tidningen, eller teckna en prenumeration,klicka här.

  Det är dags för förmiddagsfika på Grimslättgård i Fjällbackatrakten. Eskil, 6 år, och Assar, som nyligen fyllde 3, är småförkylda och får vara hemma från förskolan. De passar på att mysa med pappa Marcus som också han har drabbats av förkylningsviruset. Mamma Sara dukar fram fika och de äldsta syskonen Eldrid, 16, och Alvarin, 14, är på sina respektive skolor så här dags.

  Marcus och Sara Toreld träffades som unga. Hon läste på naturbruksgymnasiet i Dingle och han som var gammal elev var där på besök.

  – Jag läste hästskötarutbildningen och Marcus brann för kor och vi hade samma intressen, berättar Sara Toreld.

  Men vägen till deras egen gård var lång och krokig och inte alls självklar. Till en början hyrde de hus på Marcus föräldrars gård. Sara läste till lärare mellan föräldraledigheterna. Marcus hade olika jobb på bland annat Krav och på Nordens Ark.

   Marcus Toreld och Sara Toreld delar på allt men har olika ansvarsområden. Till exempel sköter Sara Toreld pappersarbetet.
  Marcus Toreld och Sara Toreld delar på allt men har olika ansvarsområden. Till exempel sköter Sara Toreld pappersarbetet. FOTO: Anna Sigvardsson Högborg

  2003 öppnade sig möjligheten när gården Marcus Toreld alltid drömt om, den som hans föräldrar arrenderat i alla år, blev till salu. De köpte den och började i liten skala med två kor, någon häst och 15 tackor.

  – Inte ens då var det uttalat att vi skulle leva på gården, säger han.

  Det gick några år, Sara var fortfarande föräldraledig och Marcus hade jobb på F-skatt ute med bland annat röjning som han varvade med sysslor hemma på Grimslätt där djurantalet successivt hade ökat.

  – Till slut kom vi fram till att vi var tvungna att välja, antingen satsa helt på lantbruket eller låta bli och skaffa ”vanliga” jobb. Vi valde gården och har båda arbetat här på heltid sedan 2006, berättar Sara Toreld.

  I dag har de två gårdar, 270 tackor och cirka 40 dikor. Brukar 120 hektar och knappt 200 hektar skog.

  Verksamheten har sett olika ut. De första åren arbetade de dygnet runt, sålde köttlådor och fårskinn på gården men när minstingarna föddes 2013 och 2016 blev det för tungt. Under föräldraledigheten anställdes en medarbetare och hon har varit kvar sedan dess.

   Att sträva mot samma mål tror Marcus och Sara Toreld är viktigt för att få jobb och vardag att fungera.
  Att sträva mot samma mål tror Marcus och Sara Toreld är viktigt för att få jobb och vardag att fungera. FOTO: Anna Sigvardsson Högborg

  Bra med tredje person

  Att arbeta tillsammans fungerar väldigt bra och det tror båda beror på att de strävar mot gemensamma mål.

  – Det är ju inte så att allt är konfliktfritt, det är det väl inte på någon arbetsplats och vi är ju olika personer men på det stora hela fungerar det väldigt bra.

  Sara Toreld upplever också att det blivit lättare sedan de fick in en tredje person i verksamheten.

  – Det gör att det blir mer professionellt och man håller i sär rollerna vilket gör att det inte sliter så mycket på privatlivet.

  De har olika ansvarsområden på gården. Sara sköter pappren och Marcus har huvudansvaret för kalvningar och lamningar. Men båda hugger i där det behövs och de olika ansvarsområdena flyter i varandra. Kanske är det så att Sara kör aningen mindre traktor än vad Marcus gör.

  – Fast vi är lika ofrivilliga traktorförare båda två, erkänner Marcus Toreld.

  – Tur att vi har en medarbetare som gillar traktorn för det är hon som kör den mest.

   En gård, en familjeangelägenhet. Sara Toreld med Assar i famnen, Alvarin Toreld och Marcus Toreld med Eskil. Eldrid Toreld var i skolan när bilden togs. Hundarna heter Sue och Dusty.
  En gård, en familjeangelägenhet. Sara Toreld med Assar i famnen, Alvarin Toreld och Marcus Toreld med Eskil. Eldrid Toreld var i skolan när bilden togs. Hundarna heter Sue och Dusty. FOTO: Anna Sigvardsson Högborg

  En annan sak som de upplever som viktigt både i i sitt arbetsliv och i äktenskapet är att de är jämställda i allt – inte minst i det ekonomiska.

  – Vi tar ut samma lön, oavsett var vi står så är det lika för oss båda. Det är en viktig princip, säger Marcus Toreld.

  Han säger också att de båda är ekonomiska av sig vilket bidrar till att att livet fungerar även om det skulle bli magrare perioder.

  – Det är klart att det skulle kunna bli en kvinno-mans-fälla men vi försöker dela på det mesta och skilja på jobb och fritid. Vi lagar exempelvis middag varannan dag, berättar Sara Toreld.

  Att driva företaget tillsammans har både fördelar och nackdelar men paret Toreld anser att de positiva överväger.

  – Vi saknar aldrig samtalsämnen, vi delar samma intressen och att umgås och arbeta med sin bästa vän blir man inte trött på, tycker Marcus Toreld.

  – Vi har dessutom ett mycket starkt djurintresse som förenar oss.

   Att smilja på jobb och fritid är viktigt. Även familjelivet delas med matlagning varannan dag.
  Att smilja på jobb och fritid är viktigt. Även familjelivet delas med matlagning varannan dag. FOTO: Anna Sigvardsson Högborg

  Svårt hålla roller i sär

  Men visst finns det nackdelar. Att vara både företagare och par innebär flera olika roller som kan vara svåra att hålla i sär även om de blivit bättre på det genom åren.

  – Vi pratar inte jobb vid middagsbordet längre och vi har tagit in avbytare varannan helg men tyvärr är vi dåliga på att göra saker tillsammans, bara vi två, säger Sara Toreld.

  Hon råder också andra par som vill ge sig in i samma situation att inte ha skilsmässopappren liggande framme under extrema förhållanden som exempelvis lamningstider.

  – Under arbetstoppar är det inte jättemysigt, det erkänner jag, säger hon och skrattar.

  De erkänner att de ibland funderar på om de skulle ha gjort något annat i livet än att vara lantbrukare. Då funderar de på vad de skulle göra annorlunda.

  – När vi funderat ett tag brukar vi komma fram till att vi kanske skulle köpa en gård – och det har vi ju redan.

   Sara och Marcus Toreld.
  Sara och Marcus Toreld. FOTO: Anna Sigvardsson Högborg

  Detta är en artikel ur nr 10/2019 av tidningen Lantmannen. För att få veta mer om tidningen, eller teckna en prenumeration,klicka här.

  Marcus och Sara Torelds tips för att driva företag i par

  Samma målbild – har man inte det så ska man nog överväga att driva separata företag.

  Gå hem från jobbet mentalt – ingen mår bra av att prata om jobbet jämt.

  Planera för framtiden – vad händer vid separation/dödsfall.

  Ta hand om din livspartner.

  Var jämställda.

  Köpa gård tillsammans är en fördel – en arvegård som en av parterna har anknytning till tidigare kan vara svårare.

  Grimslättgård

  Familjen: Sara Toreld, 41, Marcus Toreld, 45, Eldrid, 16, Alvarin 14, Eskil, 6, och Assar, 3 år.

  Verksamhet: Lamm- och nötköttsproduktion samt skogsbruk. På gården har man sommarlamning, året efter hyrs lammen ut att beta i kustnära naturreservat innan de slaktas i augusti.

  Areal: 120 hektarvall och 200 hektar skog, de tar enbart vall och lejer in entreprenörer vid skörd.

  Anställda: Paret och en medarbetare samt F-skattare vid behov.

  Bolagsform: Enskild firma.

  Omsättning: 2 345 730 kronor.

  Vinst: 980 836 kronor.

   Paret Toreld har arbetat heltid tillsammans på gården sedan 2006 och har i dag även anställd personal.
  Paret Toreld har arbetat heltid tillsammans på gården sedan 2006 och har i dag även anställd personal. FOTO: Anna Sigvardsson Högborg

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen