Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 december 2017

  Grisbilderna som blev virala

  Inför varje jul får ett Facebookinlägg från Tjulsta Gård i Enköping ny spinn. Inlägget var tänkt som ett försvar för grisnäringen, men blev snabbt delat även av aktivister. ATL har talat med upphovskvinnan.

   Grisskötaren Cecilia Olander la upp bilder på Facebook från stora grisboxen på Tjusta Gård för att visa hur bilden på grisarna på betonggolvet skulle kunna misstolkas.
  Bild 1/2 Grisskötaren Cecilia Olander la upp bilder på Facebook från stora grisboxen på Tjusta Gård för att visa hur bilden på grisarna på betonggolvet skulle kunna misstolkas.
   Inlägget som Cecilia Olander skrev i slutet av november 2014 och som nu har 1500 kommentarer och 5253 delningar.
  Bild 2/2 Inlägget som Cecilia Olander skrev i slutet av november 2014 och som nu har 1500 kommentarer och 5253 delningar.

  – Djuraktivister vet med sig att de gärna vinklar sina bilder. Jag ville visa för vanligt folk, som inte känner till så mycket om grisuppfödning, att bilden med grisarna på det hårda betonggolvet hade kunnat användas i syfte att påvisa vanvård, säger studenten och grisskötaren Cecilia Olander, som var den som skrev inlägget.

  3 år, 1300 kommentarer och 5253 delningar har passerat sedan Cecilia Olander skrev sitt inlägg om hur vinklade bilder kan användas av aktivister för att få konsumenter att sluta köpa griskött.

  Då, 2014, jobbade hon som grisskötare på Tjulsta Gård, Enköping och hade fått i uppdrag av sin arbetsgivare Oskar Karlsson att sköta företagets Facebooksida. Föga kunde hon ana att hennes inlägg skulle spridas med eldens hastighet.

  ”Rena hot”

  Redan dagen efter, då hon och Oskar Karlsson satt i utbildning, började telefonerna plinga hysteriskt. Inlägget hade delats i flera aktivistgrupper och för Cecilia Olander och Oskar Karlsson blev det uppenbart att de var tvungna att gå in och radera kommentarer som innehöll rena hot.

  – De kallade oss allt möjligt från nazister till mördare, berättar Cecilia Olander.

  Grisar och hundar jämförs

  Varför just grisproduktion är ett så upprörande ämne kan diskuteras. Oskar Karlsson tror att det bero på att det är mer av en industri med grisar.

  – Omloppstiden är snabbare än för nöt, bara något halvår, vilket kan ge en känsla av industri. Vissa jämför dessutom grisar med hundar eftersom de är så lättlärda, säger Oskar Karlsson.

  Beredda men inte rädda

  Han är beredd på att ny uppmärksamhet runt inlägget kan ge förnyad kraft åt dem som vill kritisera och fördöma hans verksamhet, men han är inte speciellt orolig.

  – Vi har så många personer som står på vår sida. Det är extremt glädjande att se att så många vill hjälpa till och tar diskussionen. Vi har till exempel fantastiska grannar som i kommentarer beskriver hur bra våra grisar har det, säger han.

  Även Cecilia Olander är beredd. Just nu pluggar hon till Lantmästare, men kommer att jobba på Tjulsta gård under julhelgen. Gårdens Facebooksida är hon alltjämt administratör för. Nu är det tredje året i rad som hennes inlägg lever upp på nytt och delas och kommenteras. Hon tror att det beror på Facebooks funktion ”dela mina minnen”. På frågan om hon ångrar att hon skrev inlägget från början svarar hon utan att tveka.

  – Jag tycker att det är ett bra inlägg som ska spridas så nej, det är inget vi ångrar, säger Cecilia Olander

  LÄS ÄVEN: Minkfarmare misshandlad när gården attackeradesLÄS ÄVEN: Så skyddar du dig mot aktivisterLÄS ÄVEN: Arlas ordförande Åke Hantoft säljer sin gård

  Relaterade artiklar

  Till toppen