Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 december 2017

  Åke Hantoft säljer sin gård

  Arlas ordförande Åke Hantoft har meddelat att han planerar att sälja sin mjölkgård i Halland för att gå i pension.

  FOTO: anders andersson, Anders Anderss

  Därmed lämnar han också ordförandeskapet i mejerikoncernen, eftersom styrelsemedlemmar som upphör att vara mjölkbönder rent praktiskt inte kan vara förtroendevalda i Arla.

  Åke Hantoft är 65 år, och har meddelat styrelsen att han kommer att lämna styrelsen och avgå som ordförande i samband med representantskapets möte i maj 2019, eller när försäljningen av gården har genomförts, beroende på vilket som inträffar först. Det innebär att styrelsen kommer att inleda en process för att utse Arlas nästa ordförande.

  – Vi har länge varit medvetna om att våra ungdomar har andra karriärer, så vi har varit medvetna om att den ska överlåtas till nästa generation, och den generationen är utanför familjen, säger Åke Hantoft till ATL.

  Att han säljer gården innebär dock inte fullt ut att han går i pension, försäkrar han själv. Till ATL säger han att han föredrar ett annat uttryck:

  – Det låter finare att säga att man drar sig tillbaka, och att man ska göra annat i livet. En generationsväxling måste planeras i tid, säger Åke Hantoft och signalerar att han ser fram mot försäljningen och att få mer tid med familjen.

  Några önskemål om köparen har han inte men han tror att gården kommer att leva vidare.

  – Alternativet existerar inte i min värld. Vi driver 550 mjölkkor och 500 hektar och att den drivs vidare är jag övertygad om.

  Åke Hantoft blev invald i Arlas styrelse 1998 och har varit med om att lägga grunden till det världsomspännande företag som Arla är i dag.

  – Jag har varit med om hela resan från svenska Arla till att göra fusioner med Danmark. Jag har varit med om att gå från ett svenskt mejeriföretag till att bli ett europeiskt och ett internationellt mjölkföretag. Det har varit en fantastisk resa att få vara med om.

  Han gläds också särskilt åt att Arla är och har förblivit ett bondeägt företag under hela resan.

  – Att få ha bidragit till att utveckla mejeriprodukter som i dag finns över hela världen känns väldigt bra.

  Finns det något du ångrar?

  – Det tror jag inte och för den delen har jag inte slutat ännu. Man ska se framåt, utveckla och se möjligheter.

  Relaterade artiklar

  Till toppen