Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 november 2016

  Denneberg: Jag är inte överraskad

  Jordbruksverket är inte överraskat av Statskontorets kritik av verkets kostsamma och försenade bygge av nytt administrativt system.

   Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg är inte överraskad av kritiken.
  Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg är inte överraskad av kritiken. FOTO: Lennart Perlenhem

  – Det finns alltid ärenden och buggar som vi måste ta i när vi bygger nya system. Och nu ska vi se vad vi kan göra ytterligare för att trimma vår organisation, det finns en massa saker vi kan lära av detta självfallet, säger generaldirektören Leif Denneberg.

  Det nya systemet som skulle hantera jordbrukarstöden blir dubbelt så dyrt som tänkt, 600 miljoner kronor. Dels för att regelsystemet är komplext, men också för att Jordbruksverket anlitat många dyra it-konsulter.

  – Vi har satt en handlingsplan i sjön för att vi ska kunna bli bättre på den interna styrningen och klara det här med kompetensförsörjningen, jag känner mig trygg med att vi går åt rätt håll nu, och kan lära oss saker som vi kan ha nytta av i slutfasen av den här reformen, men framförallt kan använda i nästa reformperiod.

  Flera hundra lantbrukare väntar fortfarande på slututbetalningen av stöden från 2015. Och även om Jordbruksverket redan betalt ut sex av de nio miljarderna för i år, så finns det grupper av lantbrukare som inte får ut sina stöd i tid.

  Men trots kritiken från Statskontoret har Leif Denneberg inte för avsikt av avgå.

  ­- Det är ju regeringen som bestämmer vem som ska leda myndigheter. Men jag tycker att vi har tagit ombord mycket av det som Statskontoret säger, säger han.

  – Och jag är glad att vi kan få ut pengarna tidigare än vi någonsin har gjort. Det får vara ett kvitto på att vi sätter brukarna först. Sedan finns det bitar som i en trängd situation och i ett komplext system ständigt behöver förbättras.

  Läs mer: Skarp kritik mot JordbruksverketLäs mer: Bucht: Fortsatt förtroende för Leif Denneberg

  Relaterade artiklar

  Till toppen