Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 april

  Centern vill ha större nedsättning av slaktavgifterna

  Centerpartiet prioriterar lägre avgifter i förhandlingarna om en ny extra ändringsbudget.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Cornelius Poppe/NTB scanpix/TT

  Den förändring i slaktavgifterna som införs retroaktivt från den första januari i år, och som betyder kraftigt höjda kostnader för en del slakterier, bör åtminstone till viss del kompenseras med statliga medel. Det anser Centerpartiet som tänker prioritera en större nedsättning av slaktavgifterna i förhandlingarna om ytterligare ändringsbudgetar med regeringspartierna och Liberalerna.

  – Vi vet att är det så att det blir kostnadsökningar så kommer de att hamna hos köttbonden i slutändan. De har redan en tuff situation och vi vill inte att de belastas ännu mer, säger Helena Lindahl, riksdagsledamot för Centerpartiet.

   Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson i Centerpartiet .
  Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson i Centerpartiet . FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

  Hur stort tillskott Centerpartiet tänker argumentera för kan Helena Lindahl inte säga. Branschen har bett om tio miljoner, utöver den nedsättning på 107 miljoner som det redan är budgeterat för i år.

  De fyra budgetsamarbetande partierna har regelbundna kontakter om extra åtgärder till följd av coronapandemin. Frågan om slaktavgifterna har ännu inte varit uppe, men ska nu alltså väckas av Centerpartiet. Vart pengarna till den förstärkta nedsättningen ska tas ifrån kan Helena Lindahl inte svara på.

  – Det har vi inte heller diskuterat.

  När förhandlingarna om en ny extra ändringsbudget kan vara klara vet Helena Lindahl inte, då hon själv inte är med och förhandlar.

  Som ATL tidigare skrivit innebär förändringarna i slaktavgifterna att enskilda slakterier kan få se sina avgifter fördubblas. Förändringarna är bland annat en följd av ändrade regelverk på EU-nivå. Den svenska regeringen fattade i december 2019 beslut om hur de skulle tillämpas i Sverige i år. Ett nytt avgiftssystem ska införas 2021.

  Relaterade artiklar

  Till toppen