Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 december 2019

  Branschen chockad över sent avgiftsbesked

  Köttbranschens företrädare reagerar starkt på beskedet om höjda avgifter för kontroll av slakterier.

  – Det känns som att livsmedelsstrategin mest är tomt prat, säger Jan Forssell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter.

   Jan Forssell, ordförande Sveriges Nötköttsproducenter
  Jan Forssell, ordförande Sveriges Nötköttsproducenter FOTO: David Larsson

  Regeringens besked om att slakteriernas avgifter för Livsmedelsverkets kontroll kommer att ändras nästa år, men att det ännu är oklart hur, upprör representanter för slakterier och djurproducenter.

  – Det känns som en respektlös hantering att vi som bransch får så sena villkor för vår verksamhet, säger Hans Agné, vd i Svenska Köttföretagen som ägs av åtta av de största svenska slakterierna.

  Tre veckor före årsskiftet beslutade regeringen att Livsmedelsverket ska ta fram ett nytt avgiftssystem utifrån kostnadstäckning, och att den statligt finansierade nedsättningen av kontrollavgifterna inte längre kan ges till de stora slakterierna.

  – Det är enormt kort varsel. Man pratar så mycket om livsmedelsstrategi och tillväxt och ökad produktion och så gör man självmål genom att lägga på ännu mer avgifter på lantbruket, säger Jan Forssell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter.

  Frustration

  Syftet med nedsättningen, från det att den först infördes 2012, var att den skulle gynna djurproducenter genom högre priser när slakterierna fick lägre kostnader. Jan Forssell anser att nedsättningen haft den effekten, och att höjda avgifter kommer att drabba djurproducenter hårt. Inte minst som de fortfarande inte har hämtat sig efter de höjda foderpriserna i efterdyningarna av torkan 2018.

  – Det känns som att livsmedelsstrategin mest är tomt prat.

   Maria Donis, vd, Svensk Fågel.
  Maria Donis, vd, Svensk Fågel. FOTO: Ann Lindén

  Svensk Fågels vd Maria Donis är frustrerad över oklarheterna kring vad som kommer att gälla nästa år. Enligt Näringsdepartementet ska de småskaliga slakterierna fortfarande få sina avgifter sänkta, men även de mindre kommer att drabbas av avgiftsförändringen, tror vd:n.

  – Sannolikt blir det höjda, och kraftigt höjda avgifter, och inte bara för stora slakterier, utan för samtliga våra slakterier.

  I Kammarrätten

  Ingen ATL talat med vågar sätta siffror på vad förändringen betyder, då varken departementet eller Livsmedelsverket ännu vet hur förändringen ska göras. Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har sagt att de 107 miljoner som är avsatta för avgiftsnedsättningen i budgeten ska komma näringen till del.

  –_Jag förutsätter att även stora slakterier och deras leverantörer får en likvärdig del av nedsättningen i det nya systemet. Jag litar inte på någonting förrän vi ser något konkret. De besked vi fått är höljda i dunkel, säger Hans Agné.

   Hans Agné, vd för Svenska Köttföretagen.
  Hans Agné, vd för Svenska Köttföretagen. FOTO: Mikael Ljungström

  Flera av de stora slakterierna driver ett rättsligt ärende mot de höjningar som Livsmedelsverket införde 2017. Förvaltningsrätten gav myndigheten rätt, en dom som slakterierna överklagade. Ärendet har fått prövningstillstånd i Kammarrätten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen