Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 December 2017

  Bönder ger och känner trygghet

  De som bor i jordbruksfastigheter är mer lojala med sina grannar vid brand och inbrott än vad övriga svenskar är. Det visar en ny undersökning.

   De som bor på jordbruksfastighet ställer upp för sina grannar, visar en ny undersökning.
  De som bor på jordbruksfastighet ställer upp för sina grannar, visar en ny undersökning.

  Larmföretaget Verisure har låtit intervjua 4 200 personer över hela landet att ta reda på hur trygga svenskarna känner sig i sitt hem och i sitt närområde.

  Undersökningen visar att de som bor på jordbruksfastighet sticker ut: Dels är de mer benägna att hjälpa till om grannarna drabbas av brand eller inbrott, dels har de större tillit till att deras grannar skulle göra detsamma.

  LÄS MER: Hjältegrannar hjälper hjältebonden

  För Sverige som helhet säger sju av tio svenskar att de skulle agera om deras granne drabbades av inbrott. Men bland de som bor i jordbruksfastighet svarar 84 procent att de skulle ingripa. De i jordbruksfastighet har också större tilltro till att grannarna skulle ställa upp för dem. Fem av tio svenskar tror att grannen skulle ingripa vid inbrott i deras hem, medan siffran är sju av tio för dem som bor i jordbruksfastighet.

  Bränder oroar

  Det finns dock orosmoment även för de som bor på jordbruksfastighet, bland annat brand. Bränder är något som oroar 35 procent av dem som bor i lantbruksfastighet medan motsvarande siffra bara är 22 procent för dem som bor i radhus eller lägenhet och 25 procent för dem som bor i villa.

  LÄS OCKSÅ: Douglas-affären: ”En stor besvikelse

  Men även i den situationen kan de som bor på jordbruksfastighet förvänta sig bra hjälp från sina grannar: Hela 91 procent säger att de skulle agera om det började brinna hos grannen. Motsvarande siffra för de som bor i lägenhet är bara 70 procent, kanske lite förvånande eftersom de då själva bor i samma hus som det brinner i.

  LÄS ÄVEN: Tankbil sprutade slaktavfall på vägenPREMIUM: Minkuppfödare känner framtidstro – inte oro

  Här känner sig störst andel av invånarna trygga:

  Gotland, 82 procent

  Västerbotten, 79 procent

  Dalarna, 76 procent

  Jönköping, 73 procent

  Västernorrland, 73 procent

  Här är länen med lägst andel trygga invånare:

  Västmanland, 59 procent

  Kronoberg, 62 procent

  Stockholm, 65 procent

  Skåne, 66 procent

  Södermanland, 66 procent

  Källa: Svenskarna & Trygghet 2017

  Läs mer om

  Till toppen