Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 november 2017

  Attackerna rubbar inte minkfarmarna

  Minknäringen har framtidstro och den rubbas inte av enstaka attacker mot minkfarmer.

  – Det är aldrig någon minkgård som har slutat på grund av trakasserier, säger Johan Dalén, vd för Svensk Mink.

  November innebär arbetstopp och skördetid hos landets minkbönder. Pälsningen pågår för fullt. Omkring en miljon minkar ska under några intensiva arbetsveckor avlivas och flås; skinnen ska skrapas, torkas och förberedas för försäljning.

   Minkgårdarna har satsat på nya burar och inhysningssystem.
  Minkgårdarna har satsat på nya burar och inhysningssystem. FOTO: Janne Andersson

  Efter tre tuffa år med låga skinnpriser finns det hopp om att marknaden vänder när årets skinn kommer ut på auktion efter nyår.

  – Världen har haft ett pälsberg, men det har sakta men säkert betats av, säger Johan Dalén.

  Pälsberg

  Bakgrunden till pälsberget var paradoxalt nog en kraftigt växande efterfrågan på pälsverk med 2013 som ett rekordår, då minkskinnen såldes för 700–800 kronor styck. Det fick många nya aktörer, speciellt i Kina, att ge sig in i branschen. På något år tredubblades världsproduktionen av minkskinn, tillgången kom i fatt efterfrågan och priserna föll kraftigt.

  LÄS OCKSÅ: Minkfarmare misshandlad

  Nu har lycksökarna lämnat branschen och Johan Dalén ser flera tecken på att en prisökning är att vänta:

  – Vid septemberauktionen steg priserna med 10-15 procent jämfört med juniauktionen. Dessutom hämtades skinnen från juniauktionen ut snabbt av köparna. När jag tittade på vilka som satt i auktionssalen i september så var det skinnhandlare och tillverkare, inte spekulanter som dominerat tidigare. Av det drar jag slutsatsen att skinnlagren är tömda.

   Minkskinnen säljs på auktion.
  Minkskinnen säljs på auktion. FOTO: Helge Rubin

  Kretslopp

  Efterfrågan är större än någonsin och intresset för päls växer inom den internationella modeindustrin. Enligt en undersökning är unga konsumenter numera betydligt mer positiva till päls än vad man är i åldersgruppen över 55 år. Det kan bero på engagemang för miljön. Minken passar bra in i kretsloppet.

  – Minken lever av biprodukter och minkuppfödningens biprodukter blir biogas eller biodiesel. Det är dubbel miljönytta jämfört med plastkläder, säger Johan Dalén.

  LÄS OCKSÅ: 2000 djur släpptes lösa från minkfarm

  Minknäringen, som i Sverige består av knappt hundra företag, har blött under åren med prisdepression, men ytterst få har lagt ned. Det pågår en strukturrationalisering, precis som inom andra produktionsgrenar, och de minkfarmer som avvecklats har tagits över av andra minkbönder som expanderar.

   Johan Dalén, VD för Svensk Mink.
  Johan Dalén, VD för Svensk Mink. FOTO: Linda Grimstedt

  Stort stöd

  Attacken från militanta djuraktivister mot minkgården i Glommen är den första i Sverige på fyra år, men aktivisterna är inget hot mot minknäringen, menar Johan Dalén. Tvärtom finns det stor uppslutning bakom branschen både från det övriga lantbruket och från samhället.

  – Vi har investerat i bättre burar, inhysningssystem och gödselhantering ute på gårdarna. Dessutom har vi en allt större öppenhet mot omvärlden och det lönar sig, säger Johan Dalén.

  LÄS OCKSÅ: Det får du göra om aktivisterna kommer

  Minkåret

  Mars: Minkarna paras.

  April-maj: Valpning. Honan får 5-6 valpar. Ungefär fem valpar överlever i snitt räknat per parad hona.

  November: Vinterpälsen har vuxit fram. Rekryteringsdjur plockas ut, ungefär en tredjedel av livdjuren byts ut varje år.

  De svenskproducerade minkskinnen säljs på auktioner i Köpenhamn eller Helsingfors.

  LÄS OCKSÅ: Aktivisterna anmälda efter aktionen mot minkfarmenLÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot aktivister

  Relaterade artiklar

  Till toppen