Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 april 2018

  Biodlarna satsar vidare

  LP:s biodling är ett av de största företagen i Sverige inom biredskap och biodling. Nu tar företaget ett steg vidare genom en nyinköpt lantbruksegendom och börjar med kött- och annan livsmedelsproduktion.

   LP.s biodling satsar vidare och konsoliderar företaget.
  LP.s biodling satsar vidare och konsoliderar företaget. FOTO: Mari Nälsén

  Linderödsgyltorna ska grisa vilken dag som helst och i fårhuset har flera av lammen redan kommit. I köket surrar äggkläckningsmaskinen för fullt. Det är vår på Öxnevåls gård och den nya verksamheten börjar ta fart.

  – När man börjar i den här branschen tar det ju ett bra tag innan man kommer igång och får inkomst. Men nu har vi börjat iallafall, säger Keiko Schönberg när hon går och pysslar med grisarna.

  LP.s biodling i i Kila, Säffle, grundades 1989 av Lars Pettersson som då var tonåring och tänkte sig en framtid som biodlare. Företaget växte och i dag ägs det av Lars och hans sambo Keiko Schönberg. 2016 köpte de Öxnevåls gård och har sedan dess byggt upp verksamheten med djur. Nu har de tagit nästa steg och genomfört en konsolidering av företaget för att dela upp de olika grenarna.

  Renodling

  – Vi startade ett nytt bolag i november där vi kommer att ha all matproduktion med honung och kött, berättar Lars Pettersson

  Bolaget blev också moderbolag över parets andra två bolag: Lp:s biodling AB och Kattens bigårdar. Den senare är Keiko Schönbergs egen satsning på ekologisk honung.

  – Man får inte ha konventionell honung och ekologisk tillsammans, förklarar hon.

  I dag har LP.s biodling 13 anställda inklusive Lars Pettersson och Keiko Schönberg men under konsolideringsfasen kommer minst en anställd att gå över till gården och syssla enbart med djurskötsel.

  – Det är en del i att försöka renodla våra verksamheter, berättar Keiko Schönberg. Var sak på sin plats.

  Kurs i korvstoppning

  Det är köttlådor av gris och lamm direkt till konsument de har tänkt sig men i förlängningen kan även annan småskalig livsmedelsprodukton förekomma.

  – Jag är väldigt intresserad av att odla. Just nu arrenderar vi ut en del av jordbruksmarken men har en överenskommelse att ta tillbaka mark från arrendatorn när vi behöver den igen, berättar Keiko Schönberg

  De har även gått slakt- och korvkurser och planer finns för en charkuterikurs hos Eldrimner. Vissa experiment med egentillverkad färskost pågår också.

  LP.s biodling fortsätter med sin verksamhet som vanligt, intresset för biodlingsredskap ökar för varje år och det syns ingen mattning.

  – Vi kommer att jobba vidare mer renodlat med LP:s men Keiko kommer att synas lite mindre där, säger Lars Pettersson.

  LÄS OCKSÅ: Lyckad satsning på rödkullor och besöksnäringLÄS OCKSÅ: Kyla och torka slår hårt mot biodlareLÄS OCKSÅ: ”När man gör roliga saker hinner man med mycket”LÄS OCKSÅ: Biodlare vill kartlägga stölderna

  Lp:s biodling

  Företaget startades 1989 av Lars Pettersson och har sin bas i Kila i Säffle, drivs idag av Lars Pettersson och Keiko Schönberg

  Har generalagenturen för Swientys i Sverige samt äger formarna för Nackakupan.

  Företagets olika grenar:

  Redskapsförsäljning

  Vaxvalsning

  Snickeri

  Honungstappning

  Honungsförmedling

  Rensning av vax och ramar

  Anställda: 13

  Bolagsform: Aktiebolag

  Vinst: omkring 700 000 kronor

  Öxnevåls gård AB:

  Bildades november 2017

  Areal: 114 hektar varav 50 åker. 40 av dem är i dagsläget utarrenderade.

  Moderbolag till Lp.s biodling AB och Kattens bigårdar

  Verksamhet: Honungsproduktion, lamm och fläskköttsproduktion.

  Tre tips till andra biodlare:

  1. Skaffa en bra mentor.

  2. Så in vitklöver i vallarna. Vitklöver och hallon är basen i honungsproduktionen i vårt område

  3. Spara sälgen så mycket det går. Den är jätteviktig för bina på våren.

  Relaterade artiklar

  Till toppen